Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо студентите празнуват на 8 декември?

Какъв е животът в един от факултетите на СУ?

Снимка: Фейсбук

Началото на празника 8 декември е свързано с първото и до 1920 г. единствено висше учебно заведение у нас – Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 г.

В параграф 25 от Общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климент Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новият казва академическа реч". 

Това е официалното начало на 8 декември. То е свързано преди всичко с развитието на науката и културата.

Какъв е животът в един от факултетите на Софийския университет?

“Стопанският факултет е основан отново през 1990 г. Първият декан е проф. Чобанов, който все още е част от нашия академичен състав. Основаването на Стопанския факултет е един доста мащабен проект. Това, което отличава факултета е, че учебната програма е направена по висок западен стандарт. Още с основаването тогава на две специалности – икономика и стопанско управление – се залага изключително силна количествена школа. В икономиката е много важно да се прави количествен анализ, въз основа на който да се вземат решения и да се изграждат политики.

Другото отличително нещо за Стопанския факултет е, че се преподава на чужд език. Имаме специалности на английски, на немски и на френски. Това е още с основаването на факултета, заложено като висок стандарт, който и до ден днешен привлича при нас изключителни таланти, с които е удоволствие да се работи“.

Това каза в интервю за БНР доц. д-р Боряна Богданова, зам.-декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Кирил Спиридонов, Калина Станева, доц. д-р Боряна Богданова и Виктория Бъзинска
“Завършила съм Стопанския факултет през 2006 г. Студентските ми години бяха един от най-прекрасните периоди в живота ми. Период на интензивно учене, но и на създаване на прекрасни приятелства, които и до днес отварят врати. В студентските ми години са положени прекрасни основи на мрежа от контакти, които и до ден днешен подкрепят Факултета в развитието му“, разказва още доц. Богданова в ефира на “Нашият ден“.

“Всяко нещо е свързано с математика, независимо дали е икономика, химия или физика. Не математиката ме насочи към икономиката, а по-скоро интересът към социалното мислене, икономическите процеси, бизнесът – как функционира цялата система. Икономиката описва най-общо една кръгова система, в която ни сме просто участници“, казва в ефира на “Нашият ден“ Виктория Бъзинска, студентка по икономика.

“В моето семейство няма хора с уклон към икономиката. Има към различни други сфери – химия и банково дело“, посочва още тя.

Изкуственият интелект…

“Той представлява следното – всички задачи, които биха могли да се оптимизират. Ако вземем предвид една администрация и процесите в нея, те биха могли да се автоматизират чрез някакъв алгоритъм. Идеята на изкуственият интелект в този случай е оптимизация на човешката производителност“, посочва още студентката Виктория Бъзинска и посочва:

Със сигурност, когато изкуственият интелект навлезе, ще отпаднат много от процесите в икономиката, но на тяхно място ще възникнат нови“.

“Работата на изкуствения интелект е да прави нещата по-добре от хората. В момента има нашумяла тенденция към изкуството, където изкуственият интелект рисува по-бързо от човека и прави по-хубави картини. Артистите използват изкуствения интелект, за да направят още по-добри неща. Това показва, че той ще може да подобри човешката ефективност, но не бих казал, че ще я замени “, казва в ефира на “Нашият ден“ Кирил Спиридонов, който се дипломира наскоро.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без..

публикувано на 26.03.23 в 09:35

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35