Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Кои са ключовите думи и теми от изминалата година?

Второ издание на анкета "Думи на годината“ организирано от платформата за грамотност "Как се пише“

Снимка: kaksepishe.com

Платформата за грамотност "Как се пише“ организира за втори път анкета "Думи на годината“. В "Нашият ден“ д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналист, коментират кои са ключовите думи и теми от изминалата година.

"Ние правим нещо като историческа хроника на момента. Моментна снимка на обществото, която ще остане и към която ще можем и по-късно да се връщаме и да правим сравнение и анализ – какво сме мислили днес, какво вчера и какво утре? Как сме се променили? Изключително важно днес е да погледнем към състоянието на нашите мисли, както и към думите, които ни вълнуват. Важните неща, които всъщност засягат и докосват цялото общество, всеки от нас“, казва Доротея Николова. 

Анкетата "Думи на годината“, както и миналата година, преминава през три етапа. Първият е от 4 до 11 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината на страницата на сайта във Facebook и в Τwitter. Вторият – от 12 до 15 януари – от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Финалният етап е от 16 до 21 януари – всеки, който желае, може да гласува за три думи в анкетата, която ще бъде достъпна на сайта  на платформата "Как се пише?“.

"Нашата кампания преминава през различни етапи и целта ни е да отсеем истински важните думи за хората и за медиите. Първият важен компонент, това са думите, които истински вълнуват хората. Думите имат свойството да се запечатват в съзнанието на хората. Ние търсим тези думи, които са били важни и са се запечатали в съзнанието на хората през изминалата година“, посочва Павлина д-р Върбанова.

Според Доротея Николова досега анкета с такъв мащаб относно това, които са темите, които са вълнували обществото през изтеклата година у нас, не е правено и не е често срещано и на други места. Търсим пресечените точки между нас, но трябва да се опитаме да се погледнем и отстрани след това.

Журито на конкурса е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.

Темите на 2022 година са много: от войната, която разтърси целия свят с икономическите си последици, до дълбоката политическа криза в България. Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях? 

В настоящото издание на проучването ще бъде включена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание.

"За самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и в света, която те като цяло са представяли на своята аудитория“, споделя д-р Павлина Върбанова.

По думите на Доротея Николова, интересен ще бъде паралелът между темите, които реално са вълнували хората, и темите, които са припознати като такива или лансирани от медиите. 

Важна е правилната верификация коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя е фалшива.  

"Да поставим основите на един задълбочен разговор на нашето общество – какво става всъщност? Какви са нашите проблеми, конфликтите, тревогите, какви са ни пресечените точки, кое може да ни обедини? Защото няма нация, която да върви напред разединена“, посочва още д-р Павлина Върбанова в интервю на Мария Мира Христова за “Нашият ден“.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второто издание на форум "Буна" – приключение и предизвикателство, което продължава

Второто издание на форума за съвременно изкуство "Буна" представи 67 събития – изложби, пърформанси, прожекции, дискусии, концерти, арт експерименти и градски намеси на 27 места в морската столица. Във форума участваха 188 артисти от 12 държави, а провеждането му се дължи на организаторите фондация "Буна" и сдружение "Таляна" с помощта на..

обновено на 05.06.24 в 17:11

Дни на чешката култура в Двореца в Балчик

На 7 юни от 17.00 ч. в галерия "Тихото гнездо" ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата в Културен център "Двореца". Приятелството на Дворец а с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост се отбелязва 10-годишният юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по..

публикувано на 05.06.24 в 15:45

Пловдивските кукленици представят мюзикъла "По ръба на небето" в София

Държавният куклен театър в Пловдив гостува на софийската публика с един от най-вълнуващите си спектакли – семейния мюзикъл "По ръба на небето", очароващ малки и големи зрители. Той е създаден преди повече от 10 години и беше отличен през 2012 година с награда "Икар" в категорията "Най-добър куклен спектакъл", има и номинация за "Майсторско..

публикувано на 05.06.24 в 15:14

35-о издание на фестивала за съвременно изкуство "Процес-Пространство" в Балчик

На 14 и 15 юни фестивалът за съвременно изкуство "Процес-Пространство" ще реализира своето 35-о издание, което отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Най-старият фестивал за съвременно изкуство в България е основан през 1992 г. от изкуствоведа Димитър Грозданов. Мотото на форума тази година е " 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ" ...

публикувано на 05.06.24 в 13:10

Има причина да си жив и да си тук: Светлана Янчева в "О, щастливи дни" на "Варненско лято" 2024

32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" среща публиката си с моноспектакъла на Светлана Янчева "О, щастливи дни" по Бекет. Тази вечер, 5 юни, актрисата ще го изиграе два пъти за зрителите във Варна – от 18.00 и от 20.30 часа на сцената на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". В спектакъла с режисьор Маргарита Младенова се..

публикувано на 05.06.24 в 12:35