Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и улици, град като град

Павлина Делчева-Вежинова (вляво) и Силвия Чолева
Снимка: Белослава Димитрова

Каква беше София, как изглеждаха сгради и улици, как живееха хората в нея през втората половина на ХХ век? 

В книгата си със заглавие "Хора и улици, град като град" Павлина Делчева-Вежинова е отворила албума със снимки и спомени, за да възкреси един град, хората и живота в него. Дългогодишен редактор и сценарист в БНТ, тя вече ни разходи из софийските кръчми от онова време в книгата си "По дирите на изчезналите софийски кръчми", а сега задачата ѝ е да ни припомни какви бяха например улиците "Раковски" и "Царя", "Графа" и площад "Славейков", театралните сцени, музиката, галериите, играчките, забавленията, градините, магазините, не на последно място – хората. Авторката разказва за интелектуалния елит на България от онова време, за поети, писатели, художници, артисти… 

Памет за отминалото, което не бива да забравяме, особено важна памет за следващите поколения. Разбира се, в голямата си част това са лични спомени, преживелици, усещания, но кое стойностно творение не минава през личното? Несъмнено обаче е извършена и много работа по издирване и проучване, подреждане. Макар да не е търсена хронология, все пак се е наложило организиране на твърде обемния материал, като даже има и отпаднали страници. Затова книгата със заглавие от текст на песен се чете с удоволствие, любопитство и малко тъга за онази София, която – като всеки град – се променя…

Чуйте Павлина Делчева-Вежинова.

Снимки – Белослава Димитрова БНР и изд. СофтПрес

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51