Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

7
Сирак Скитник
Снимка: Архив

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник.

Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80 години от смъртта. Приживе той е arbiter elegantiarum на българския културен живот, човекът, задавал неговия тон и определял неговите постижения.

Художник, критик, поет, той е първият директор на Българското национално радио и в деня на празника на БНР, 25 януари, когато се раздават престижните награди "Сирак Скитник", говорим с Аделина Филева, директор на СГХГ, Пламен В. Петров, директор на ХГ-Казанлък, Красимир Илиев, куратор и художествен критик, и доц. Вяра Ангелова, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" за живота и дейността на Сирак Скитник, за неговите постижения в областта на културата, изкуството и радиото.

"За първи път открих Сирак Скитник като критик. Харесвам неговите текстове, защото в тях независимо към кого или към какво е отправена критика, препоръка, те са много добронамерени, подкрепящи, дори насочващи в каква насока да се върви – много светли текстове с желание да има напредък за всички." – каза Аделина Филева.

"За мен най-близък е по линия на радиото. Освен критик, първо го открих като теоретик. Той е и драматург – има постановъчни текстове за радиотеатъра, това тънко усещане е впечатляващо. Общественик с голяма тежест за времето си. Една енциклопедична личност." – допълни доц. Вяра Ангелова.

Красимир Илиев: "За мен е странно, че още не оценен, като художник, не е поставен на мястото което трябва да бъде."

"Онова, което същински ме изуми, е това, което прави за изграждането на визията на Българското национално радио. Струва ми се, че през последните 10 години от живота си той безспорно се посвещава на каузата радио. И както казва Петър Увалиев, "Без да знае какво е радио, той знаеше какво трябва да бъде. Той изгражда едно радио, което продължава и до ден-днешен да отстоява именно каузите, които той залага – на първо място – независимост." – Пламен В. Петров.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимки – архив на БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбоносно решение: България в НАТО

На 29 март 2004 г. България е приета в НАТО – съдбоносно събитие, което определи външнополитическата ориентация на страната за десетилетия напред, а защо не и за целия ХХI век. Поне така смяташе Вера Мутафчиева, нашата знаменита писателка и историчка, която казваше, че няма по-значима крачка в българската история през настоящото столетие...

публикувано на 29.03.23 в 17:49

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

Епизод 4: Където мъжете плачат

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени..

публикувано на 29.03.23 в 10:05

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10