Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Из историята на естетиката от древността до Кант

Нова книга на Правда Спасова

Правда Спасова (вляво) и Силвия Чолева
Снимка: Белослава Димитрова

"Дълги векове естетиката не е функционирала като понятие, свързано с красотата или изкуството, още по-малко като наименование на теоретичното познание за тях. В наши дни сякаш се случва парадоксално завръщане на тази широка безпонятийност на думата: тя се свързва предимно с пластичната хирургия, с храненето, с фитнеса, със здравето, с магазините в мола и твърде малко с философията на изкуството или аксиологичнто търсене на адекватни категории, с които го разискваме. Не ми харесва тази тенденция, затова ще се опитам простичко и достъпно да припомня естетиката като философска дисциплина – докъдето с чувствам компетентна в историята ѝ и накъдето ме води интуицията относно бъдещето. Нашето, нейното?"

Тези въвеждащи думи на проф. Правда Спасова сбито насочват към идеята на нейната книга "Семпли скици по естетика", която излезе наскоро. Желанието да се пише на достъпен език и кратко за сложни неща като "Из историята на естетиката от древността до Кант", както авторката е озаглавила първата част, е осъществено и ще бъде мотив по-широк кръг от читатели да я прочетат.  

Нейните хронологични "скици по естетика" спират до Кант "не само защото естетически идеи са така монтирани в цялата му философска конструкция, че би било доста трудно да бъдат обяснени накратко с прости думи. По-скоро защото за така наречената "немска класическа философия" има писано много, и то от най-добрите български естетици". 

Интересите на Правда Спасова са основно в полето на съвременното изкуство и във втората част "Параметрите на изкуството" тя се спира на няколко въпроса, свързани с него. Това са текстове, писани по различни поводи, но обединени от идеята да се доближим максимално до разбирането какво се случва със съвременното изкуство днес в някои негови аспекти. А Черният и Белият квадрат на Казимир Малевич обрамчват тази естетски оформена книга.

Чуйте Правда Спасова.

Снимка – Белослава Димитрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35