Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какъв е атмосферният, ценностният и емоционалният въздух на България?

Снимка: Георги Нейков, БНР

Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България?

Представителите на националното обединение "Дишай, България" в Девня (Ваня Захариева), Димитровград (Росен Давчев) и Русе (Галичка Николова) разказват за своите трудности в "Нашият ден".

Ваня Захариева от "Дишай, Девня" коментира:

"При нас в Девня въздухът и лете, и зиме има лоши показатели. Преди Девня беше известна като "долината на голямата химия", а хората я наричаха "долината на бавната смърт". От няколко години има друго зловещо име – "долината на боклука". Девненската долина става приемник на огромно количество промишлени отпадъци. Това е проблемът на Девня сега – горенето на отпадъци. Трите останали предприятия след прехода остават със своите площадки за съхранение на опасни отпадъци, "бялата планина", както го наричаме."

Единствената в страната фирма в България, която може да гори и пестициди, се намира в Девня. От години се води тежка битка за въздух... 

"Нашето сдружение се създаде в началото на 2020 г. и досега сме писали десетки възражения, жалби, срещали сме се с няколко министри, писали сме писма до омбудсмана, а през декември се срещнахме с областния управител на Варна, бяхме и в Министерството на околната среда, написахме писмо до министерството с много въпроси, на които очакваме отговори... Става въпрос не само за мръсния въздух, а и за тази екологична несправедливост, и неморал и неетика, която усещаме жителите на Девня. За това, че Девня се превърна в хъб за горене на отпадъци."

Чуйте подробности от звуковия файл.

Росен Давчев от "Дишай, Димитровград" споделя:

"Ситуацията е същата и в Димитровград. Различното е, че при нас не се депонират отпадъци. Основно замърсяването идва от ТЕЦ "Марица-изток 3" и "Каолин" – отговорни за повишаването на нивата на фините прахови частици. И основно тържището, което се организира на територията на Димитровград, т.нар. "Неделен пазар". Съществува една апатия, примиреност и чувство за безизходност у хората." 

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Галичка Николова от "Дишай, Русе" разказва в "Нашият ден":

"Борбата за чист въздух в Русе е от повече от 30 години. Проблемите на града не идват вече от румънска страна, сега вече замърсителите са на русенска територия. Отначало беше само нощем това типично и много тежко обгазяване с бакелит, а сега вече има и други замърсители, които може би се крият – с тежка химическа миризма, ацетон... Постоянно сигнализираме на телефоните 112 и на телефона на РИОСВ. Те ходят, мерят, налагат санкции, но няма оправяне, нищо не се случва..."

Чуйте още от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС и БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преглед за рак на кожата

Какво трябва да знаем за онкологичните кожни заболявания?

Около 630 българи годишно се разболяват от меланом на кожата , а над 25% от тях умират заради късно поставяне на диагнозата.  Заболяването засяга най-често хората около 70-годишна възраст , но вече се среща в юношеска и в детска възраст.  "Злокачественият меланом е най-злокачественият тумор при човека . Той произхожда от пигментните клетки",..

публикувано на 29.03.23 в 16:20

Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК?

От началото на април  2023 г. трябва да влезе в сила нов договор за работата на Здравната каса с аптеките по отношение на лекарствата , които се отпускат от осигурителния фонд с доплащане. Българския фармацевтичен съюз  не приема предложеното от ръководството на касата предложение да отпадане възможността аптеките да отпускат по-малък брой..

публикувано на 29.03.23 в 14:20

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки. В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни..

публикувано на 29.03.23 в 12:12
Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев

Кои са българските жертви на Гладомора?

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г. На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората..

публикувано на 29.03.23 в 10:55