Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 1 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 3 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с младите актриси Велина Георгиева и София Джустрова, с които си говорим за най-новия им спектакъл "Кой пръв започна?" от македонския автор Деян Дуковски на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора.
Във втората част на предаването гостува актьорът Илиян Марков, който след няколкогодишно отсъствие се завърна по впечатляващ начин на театралната сцена със свой авторски моноспектакъл – "Дърво без корен", изграден по разкази на Николай Хайтов. В това издание правим премиера и на втората ни нова рубрика за новата година. Тя е със заглавие "Говори, за да те видя" и ще бъде подготвяна от младата актриса Яна Божанин.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Between Below от 2021 г. на датския Клаус Вайтльов квартет – Клаус Вайтльов (сопран и тенор саксофон), Питър Розендал (пиано), Йеспер Будилсен (контрабас) и Йеппе Грам (барабани).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритно етно от балкански страни – Румъния, Сърбия и Турция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Илия Аргиров, Данислав Кехайов, Вени Петков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказки от мъгливия Албион: Рицарят елф", по шотландска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малката кибритопродавачка" от Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Трифон Зарезан - празникът на лозарите и винарите, свързан с народните вярвания. Истории, разказани от доц. Веселка Тончева, етномузиколог и фолклорист в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.
• Тема на деня: Отбелязваме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора с директно включване от къщата-музей в село Шишковци на главния уредник Кирил Иванов, както и с новини от финала на първия етап на проекта "Дигитални посланици на Майстора" с изследователката на живота и творчеството на художника Красимира Димитрова.
• Разговорът: Хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта с диригента на Смесения хор на БНР Любомира Александрова.
• Времето на редактора: Чрез кампанията "Дари книга, поДари любов” в Ловеч ще събират детски произведения, издадени след 2015 г., които ще бъдат дарени на социално слаби семейства и на центрове за настаняване от семеен тип. Интервю с Албена Йончева от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев”.
• Не/възможната кислордотерапия в домашни условия – коментар по темата на проф. Коста Костов, пулмолог и адвоката по медицинско право Мария Петрова
• Безплатен скрининг на аортни заболявания, кои хора трябва да бъдат прегледани – доц. д-р Живка Стойкова, началник Интензивна кардиология.
• В световния месец за борба с рака модерни методи за лъчелечение д-р Николай Недев, началник Лъчетерапия във водеща клиника в София.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Стенли е "Отново обсебен" в ремикс на хита "Обсебен", дело на добре познатото дуо Фабрицио Паризи и The Editor;
• Дара Екимова представя своя версия на една от най-красивите песни на българската естрадна музика – "Остани", известна в оригиналния вариант на Паша Христова;
• Крис Гран насочва вниманието ни към ползата и вредата от технологиите в новата си песен "Как да те намеря";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Архивният фонд на книгите за изобразително изкуство в България: 127 години Библиотечна сбирка на Националната художествена академия. Гостуват кураторите на изложбата в галерия "Академия" д-р Милена Балчева – Божкова, уредник на музейната сбирка на НХА и доц. д-р Ненко Атанасов, преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация".
• Новите технологии в изкуството. Представяме визуалния проект "Пластични метаморфози" на скулптора Георги Тодоров и куратора Консто Касабов в столичната галерия "Plus 359" във Водната кула.
• Ямболският драматичен театър "Невена Коканова" гостува в София с най-новия си спектакъл "Комедия от грешки" от Уилям Шекспир. Среща с режисьора Николай Кенаров.
• "Корабът на глупците": изложба на Мариела Димитрова – Мара в София. Разговор с художничката.
• Изложба живопис на Димитър Петров в столичната галерия "Ракурси".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Най-доброто от италианската опера. Прочути арии от Росини, Верди, Пучини, Джордано, Маскани, Леонкавало, Чилеа и Каталани, включени в колекцията "Кралска опера" на EMI.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
"Упадъчните" ни автори – жалони в българската история
Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата на "Хиперион" - Иван Радославов от 1936 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев, Емануил Попдимитров, Христо Ясенов, Людмил Стоянов и др. като венец на новата ни литература и възможност за себепознание на народния дух, но сетне самият Радославов е низвергнат като изследовател и вече няма възможност да пише.
Какво се крие зад съдбите на слабоизвестните и днес на широката публика автори от началото на века? Коя е например жената, наречена Люсиен, заради която Димитър Бояджиев се самоубива, обезсмъртена в прочутото му стихотворение "Писмо"?
Разговаряме с доцент Елка Димитрова, зам. директор на Института за литература към БАН, с доцент Мариета Гиргинова, с Владо Любенов, създаващ филм за позабравените поети от онова време, и родственик на "музата" на Бояджиев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Въпрос на вкус!: Защо са ни вкусовете
Що за вкус има човек, който може да излее в салатата си половин чаша оцет,  да изсипе четвърт шепа сол и накрая с удоволствие да си изпие сокчето или пък да изяде в рамките на половин час цяла тава обилно сиропирана баклава. Какво удоволствие доставя чаят, подсладен с три лъжички захар или кафето – с четири. И това са най-малките странности във вкусовите предпочитания на себеподобните ни. Има обаче и неща, които обединяват усещането за вкус на всички нас. В първото предаване от поредицата, посветена на вкусовете, ще видим защо природата ни е дарила с възможността да ги различаваме, как действат вкусовите ни рецептори, как семейният и националният модел на хранене определя избора ни на вкусове, колко са вкусовите усещания и възможно ли е пристрастяване към определен вкус. За всичко това разговаряме с проф. Стефка Петрова, наша водеща специалистка по хранене и диететика и с Илияна Саздова, гл. ас. в биологическия факултет на СУ.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
"Супер 8"
Какво накара няколко съвременни фотографи и документалисти да се захванат със създаването на архив на осеммилиметровите любителски филми, създадени или поне намерени в страната. Какво ни казват старите кадри и кога личните спомени се превръщат в портрет на отминалите времена. В "Какво се случва" гостуват продуцентката Неда Миланова и фотографът Кеворк Ванлян, членове на "Киноклуб Супер 8".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Разнообразие от качествен уърлд, етнопоп, фолкрок и кънтри в изпълнение на Натали Имбрулия, Аланис Морисет, Шерил Кроу и Фейт Хил.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Разговор с пианиста и композитора Мартин Марков във връзка с новия му албум "Strivings".
"Композитор на месеца" за февруари е Янис Ксенакис.
В рубриката "Филмова музика" – творби от яркия грузински композитор Гия Канчели.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Нощно кино в разгара на лютата зима – гостува ни режисьорът Андрей Паунов, за да ни разкаже за една по-специална прожекция на филма "Януари" в Дома на киното (веднага след изтичането на месеца на Радичков), а в разговора са включени още ненадейни паралели с братята Коен и Бела Тар, както и моменти от джем-сешън от едно култово ъндърграунд място почти в центъра на София, известно като Блатото.
В аванс за предстоящите концерти на руските даркуейвъри "Плохо" и гръцката психеделик-рок група Deaf Radio в София. И двата концерта са в края на тази седмица – на 3 февруари.

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
Песни за любовта и виното от световната хорова съкровищница през вековете.
Концертна версия на предаването с изпълнения на: италианския ансамбъл за старинна вокално-инструментална музика и танци La Rossignol, френския вокално-инструментален ансамбъл Les Arts Florissants, белгийския ансамбъл Concerto Vocale, английските вокалисти от The King’s Singers, шведския мъжки хор "Синовете на Орфей" от Упсала и Хора и Оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен със солисти Николай Геда (тенор), Валтер Бери (бас) и Еда Мозер (сопран).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21