Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

Снимка: списание „Дъга“

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от добрите запазени марки за комикси през късния социализъм. "Малко се изненадахме от цялото внимание – казва Мая Бочева-Уики, художничка и сценаристка на комикси – мислехме си, че списание "Дъга" е забравено в нашето детство и не очаквахме да има такава еуфория. Искахме да продължим  идеята да се събират много автори и художници на комикси на едно място, да има платформа, където да творят, да бъде продължена тази културна нишка."

Всичките комикс истории в новата "Дъга" са съвсем нови и са създадени само от млади хора. Калоян Томов е автор на историческия комикс в изданието. "Моята история се развива в началото на Османското робство в България, казва той – следваме исторически моменти, но фактът, че това е художествена литература, позволява дребни промени. Имам няколко папки със снимки на костюми, сгради, но моят комикс също така е и фентъзи с елементи на славянската митология фолклор. Не сме разказали този период по такъв начин."

Лъчезар Стоянов пък представя фентъзи история за млад елф на име Лас, тръгнал по пътя на отмъщението. "Колаборацията между двата вида език е трудна в създаването на комикса, минава се през процеса проба-грешка. Човек трябва да дърпа юздите, опасно е, когато млад автор тръгне много да копира нещата, които му харесват", казва той.

Какъв е пътят на създаването на един комикс, важно ли е художниците да имат филмов усет и как ще продължи списание "Дъга", чуйте в "Какво се случва" от част от екипа на "Комикс Манифактура" – Мая Бочева-Уики, Калоян Томов и Лъчезар Стоянов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зафер Галибов

Началата на паметта ни във фотографски образи

Една семейна хроника, изследване, фотоалбум и едновременно с това завръщане към миналото през нов контекст – това събира в себе си "Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" на Зафер Галибов. Според него тази книга ни връща към началата на нашата памет. "Преди по малко от десет години попаднах в..

публикувано на 21.03.23 в 16:05

Георги Атанасов представя "Преди пътя"

В Световния ден на поезията 21 март Георги Атанасов гостува на "Артефир" с най-новата си поетична книга "Преди пътя", чиято премиера предстои на 22 март от 18.00 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Урок по солфеж Опаковай пианото с мъртвата шума под небесен капчук. От изречена дума откъсни само звук. От сълза споделена..

публикувано на 21.03.23 в 15:40

"Отразена Вселена" – изложба на Койя Чехларова

Художничката Койя Чехларова представя изложбата "Отразена Вселена" в Сити Марк Арт център. Произведенията са вдъхновени изцяло от теорията за безкрайността на Вселената и нейните   измерения. Съзвездията показват пътя, по който са се ориентирали в древността, но и дирята, по която днес хората опитват да открият себе си. Художничката развива и проект..

публикувано на 21.03.23 в 14:45

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.   Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не..

публикувано на 20.03.23 в 16:57
Лиъм Нийсън

Лиъм Нийсън вярва в обединението на Ирландия

Нещо любопитно, което проправя път между САЩ, Холивуд и Белфаст. В интервю за "Скай нюз" холивудският актьор Лиъм Нийсън заяви, че очаква, докато е жив, да види обединена Ирландия. Лиъм Нийсън е израснал в католическо семейство в населен предимно с протестанти град. Започва актьорската си кариерата в Северна Ирландия по време на бурните събития..

публикувано на 20.03.23 в 16:50