Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вдъхновения от кюстендилската земя

10
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Ракурси" представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, назована лаконично – живопис. 

Закърмен от кюстендилската земя, от картините на Владимир Димитров - Майстора, възпитан и вдъхновен от изкуството на прочути кюстендилски художници, сред които е световноизвестният Николай Дюлгеров – Димитър Петров, който живее и работи в Кюстендил, ни среща с една нова, ярка своя живопис, като едно истинско духовно състояние. 

Това са пейзажи, вдъхновени от природата, които се движат между абстрактното и фигуралното, носят белега на майсторското владеене на маслената живопис. 

Някъде прозират човешки фигури, другаде – силуети на дървета, птици, предмети от бита, но във всяка от картините виждаме един постоянен елемент – кръгова форма, която изглежда и като вселена, и като източник на живота, и като ядка, от която се развива цялото ни човешко съществуване.  

Димитър Петров е носител на няколко престижни награди за своето изкуство, сред които е и Награда за живопис от Балканското квадринале на живописта, от 2004 година, както и Първа награда от Национален конкурс за произведение на изкуството върху стена.

Чуйте от звуковия файл неговия коментар за тази нова негова живопис, като една лична енергия, като израз на нови негови състояния.

Снимки – Ани Петрова, БНР 

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет. Съвършено точна,..

публикувано на 25.03.23 в 08:50

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна..

публикувано на 24.03.23 в 18:35

Личност с висок дух и безкомпромисна мярка за нещата

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия "Арте", три от които той лично подрежда навремето. Представени са близо 20 маслени платна на живописеца – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, след 2000 година.  И както казва галеристката Гергана Борисова, "това бяха уроци по естетика от творец с..

публикувано на 24.03.23 в 17:35

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев".  Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове..

публикувано на 24.03.23 в 16:05