Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове.


3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се борят да опазят природата, нощем сънуват причудливи сънища. А изневиделица се появяват сеещите опустошение и разруха гадини. Този въображаем свят създава авторът Марин Трошанов, носител на литературна награда "Перото" 2019 в категория "Детска литература" за "Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа" и на още международни признания:

Марин Трошанов, Ангелина Грозева и Николай Михайлов"Книгата е предупреждение за децата и техните родители, създава послания."

В сюжета на книгата е изоставената фабрика между Пукнатината, хълмовете и стария кактус, а пет метални създания, не по-големи от човешка длан, се пробуждат за нов живот. В книгата ще намерите инструкции как да визуализирате добавена реалност чрез QR кодовете, които съпътстват историята, разказва Николай Михайлов:

"Имаме намерение да продължим историята, и това да е само първата част."

"Чудният нов свят" прокарва една хипотетично полезна функция на роботите, ако те черпят енергия от тайнствен Източник – през деня усърдно пазят цветната си градина от набезите на свирепи вредители, пясъчни бури и киселинни дъждове, те се превръщат в защитници на природата. Така се сблъскваме с въпроса за полезното използване на технологиите и докъде ги овластяваме.

Снимки: издателство "Мърмот", Кирил Станоев
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Пенев с награда „Икар“ за водеща мъжка роля

Връчиха "Икар"-и 2023

Вчера по повод Международния ден на театъра бяха връчени театралните награди "Икар" на Съюза на артистите в България за 49-а поредна година. Церемонията се проведе в Народния театър. В категория водеща женска роля, "Икар" получи Светлана Янчева за ролята на Уини в "О, щастливи дни" в театрална работилница "Сфумато". Наградата прие режисьорът проф...

публикувано на 28.03.23 в 16:24
Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин с Наградата на София на София филм фест - 2023

Наградата на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното тази година беше връчена на актрисата Джералдин Чаплин (САЩ), която участва във втори филм на режисьорката Джесика Удуърт – "Лука". Филмът бе с премиера в зала 1 на НДК на Международния София филм фест, 2023. В ролята на Генерала в кинолентата се превъплъщава Джералдин Чаплин,..

публикувано на 28.03.23 в 15:44

"Непокорната" – роман-събитие за Италия

Монца, март 1936 г. Две момичета се опитват да скрият в реката трупа на млад мъж с фашистка значка на ревера. Когато полицията го открива, едната от тях е обвинена в убийство. Франческа е единствено дете в семейство от средната класа. Всеки ден тя тайно наблюдава от един мост Мадалена, която играе с две по-големи момчета на брега на реката. В града..

публикувано на 28.03.23 в 12:13
Корица: Ивелина Велинова

Златните пародии за Властта и Идеала

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". "Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу злобата на деня и зловещината, причинена от силните на деня – Радой Ралин и Борис Димовски“. Така..

публикувано на 28.03.23 в 09:30

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…" Нейната необичайна..

публикувано на 28.03.23 в 08:50