Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мартин Марков и новият му албум "Strivings"

Мартин Марков и Петя Габрова
Снимка: БНР

На гости в предаването "Контемпо" е пианистът и композитор Мартин Марков във връзка с представянето на новия му албум "Strivings". Разговорът започна с описанието на името на албума "Стремежи":

"Заглавието на пиесата "StandArt" крие няколко значения: Това е един постулат - изкуството да пребъде. Аз съм и джазов музикант и се заигравам със значението на думата, защото в джазовата музика усвояването на оригинални американски  композиции, наречени стандарти, е от основно значение да си добър джазов музикант. Тъй като съм свирил много стандарти, това е някакъв мост между класическата и джазова музика".

На въпроса какво е посланието на "Семейна соната", Мартин Марков отговаря: "Семейството е една важна тема в живота ми и специално тази пиеса е програмна музика – писал съм я за моето семейство. Първата тема представя едното ми дете, втората тема – другото ми дете. Творбата започва с въведение, което композирайки мислех за моята съпруга – за нашето запознанство и нашите емоции. Семейна соната започва като диалог между мъж и жена и сливането на диалога в емоционални трели. След това се появява темата на дъщеря ми, чийто характер се опитах да обрисувам музикално, а след това се появява и темата на другото ми дете. Подходил съм по-модернистично към сонатата, мислейки си за Джон Кейдж, чийто сонати знаем че са кратки и не са в типичната класическа форма. В модерната музика сонатната форма има доста широко понятие. Тази пиеса е една моя голяма любов и голям ежедневен ангажимент, изобразен музикално."


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25