Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Марков и новият му албум "Strivings"

Мартин Марков и Петя Габрова
Снимка: БНР

На гости в предаването "Контемпо" е пианистът и композитор Мартин Марков във връзка с представянето на новия му албум "Strivings". Разговорът започна с описанието на името на албума "Стремежи":

"Заглавието на пиесата "StandArt" крие няколко значения: Това е един постулат - изкуството да пребъде. Аз съм и джазов музикант и се заигравам със значението на думата, защото в джазовата музика усвояването на оригинални американски  композиции, наречени стандарти, е от основно значение да си добър джазов музикант. Тъй като съм свирил много стандарти, това е някакъв мост между класическата и джазова музика".

На въпроса какво е посланието на "Семейна соната", Мартин Марков отговаря: "Семейството е една важна тема в живота ми и специално тази пиеса е програмна музика – писал съм я за моето семейство. Първата тема представя едното ми дете, втората тема – другото ми дете. Творбата започва с въведение, което композирайки мислех за моята съпруга – за нашето запознанство и нашите емоции. Семейна соната започва като диалог между мъж и жена и сливането на диалога в емоционални трели. След това се появява темата на дъщеря ми, чийто характер се опитах да обрисувам музикално, а след това се появява и темата на другото ми дете. Подходил съм по-модернистично към сонатата, мислейки си за Джон Кейдж, чийто сонати знаем че са кратки и не са в типичната класическа форма. В модерната музика сонатната форма има доста широко понятие. Тази пиеса е една моя голяма любов и голям ежедневен ангажимент, изобразен музикално."


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25