Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания.

Николай Примов, председател на сдружението, разказва в “Нашият ден“ за сетивната фотография, в която много незрящи хора влагат своята творческа енергия.

Разказва също и за един друг проект на Сдружението – създаването на кастинг агенция за статисти и актьори с увреждания.

Сетивната фотография е фотография за незрящи. Тя е създадена в Мексико. Има я в САЩ, Индия, Испания, а сега и у нас – разказва Примов и допълва –

Използваме останалите сетива на човека, който обучаваме. Всички сетива без зрението. Ако е слънчево, човек усеща слънцето с кожата си и знае, че ако се обърне с гръб към слънцето, ако там е моделът, снимката може да излезе много по-добра."

Най-честите фотографии…

“Повечето сетивни фотографи обичат да снимат пейзажи“, посочва той.

Проектите…

“Миналата година обучихме 13-14 човека. Имаше две изложби. Може би ще имаме изложба и в Бургас на първите хора, които обучихме. Помогнахме им по-добре да познават телефоните си и устройството на всякакъв вид фотоапарати, за да могат да реагират бързо", разказва още Примов.

“Имаше един американски сетивен фотограф, който казваше – “Когато усетя хубав парфюм, знам, че го носи хубава жена и насочвам натам фотоапарата. Всеки си има свой начин на снимане. Тук имахме едно момиче, което, чувайки някакъв вид птичка, насочваше натам фотоапарата. За мен интересен обект за снимки е женското тяло", разказва още той.

Как незрящите хора гледат изложбата?

“Самите снимки стават като брайлово писмо. Бих искал повече хора с увреждания, на които им се занимава с изкуство, да не се притесняват да дойдат при нас“, призовава той в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки – Радио Благоевград
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пием ли чиста вода?

Световният ден на водата  се отбелязва ежегодно на  22 март . Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. “Качеството на водата, която пием е..

публикувано на 22.03.23 в 10:52
Илюстративна снимка

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

В Световния ден на водата ще ви разкажем за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира то землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели. По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него..

публикувано на 22.03.23 в 09:08
Национален младежки форум

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия ? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика? Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия..

публикувано на 22.03.23 в 08:15
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29