Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издадоха "Баяне, баячки, баяния" с лечебни текстове

"Баяне, баячки, баяния" е нова книга на Гинка Димкова, специалист в областта на българския фолклор и дългогодишен преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Научно-популярното четиво е създадено на базата на написан преди повече от 20 години хабилитационен труд, резултат от наблюдения и анализ на около 1200 заклинателни лечебни текста. Огромен масив, натрупан от многогодишно системно събиране на материали чрез личен контакт на автора с баячки от цялата страна, а също и при ежегодни студентски теренни летни фолклорни експедиции в България и Бесарабия (1989 г.), от почти всички български сборници и периодични издания, от ръкописни дипломни работи на студенти и дипломанти при акад. Стоян Романски и проф. Цветана Романска.

Материали от 197 селища от всички региони на страната ни. Върху различните области на българската народна култура има десетки публикации и трудове. Изследвания на фолклористи, етнографи, изкуствоведи, литературоведи. Посветените на народната магия и свързаните с нея магически вярвания обаче са малобройни, макар в традиционната ни култура вярата да е силна и широко разпространена. Като фолклорен жанр баянията, със своето словесно вълшебство, придружено със заклинателно действие, са най-малко проучени и обяснени, въпреки че за тяхната лечебна сила са оставени многобройни свидетелства още от епохата на Българското възраждане.

Книгата "Баяне, баячки, баяния" дава представа за това, че народните лечители са своеобразно съсловие, съхранило през вековете лечебно-магична практика, необходима на хората. Предава авторовите виждания за отговор на един от важните въпроси – как помага и лекува баенето и каква е силата на думите и заклинателните им обредни действия.

Баенето и баянията са привлекли вниманието и събудили интереса на Гинка Димкова още от детските ѝ години, от нейната баба по майчина линия, която била прочута баячка и лекувала с вещина редица заболявания. Както авторът споделя, когато баба Русана остарява, спира да лекува, но предава магическите си умения на своята внучка.

Вече като преподавател в университета, Гинка Димкова се фокусира върху изследване на баенето и баянията. Започва многогодишно издирване, и срещи с баячки от цяла България, за да напише своя хабилитационен труд.

Гинка Димкова представи в "Артефир" книгата си "Баяне, баячки, баяния". Чуйте звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на поетическата симфония на Роберт Леви

"Това е пълноводна литературна река с определено течение. Тя е своеобразна симфония в стихове, родена в София, на "Кристал", край Рейн, Майн, Дунав, обогатена от ерудиция и всекидневие", пише редакторът Стефан Иванов на най-новата стихосбирка "Симфония Рейн – Майн – Дунав" на Роберт Леви. Утре (10 септември) на Алеята на книгата в София, а в сряда..

публикувано на 09.09.24 в 17:40

Изложба на Юдит Рита Рабоцки

"Женска природа" се нарича изложбата на скулпторката Юдит Рита Рабоцки, която се открива на 10 септември на две места: галерия "Васка Емануилова" и Институт "Лист" - София. Ето и част от анонса за нея: "Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. В..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Списание ЛИК беше представено на "Аполония"

Събитието беше в рамките на формата "Цената на успеха". Генералният директор на БТА Кирил Вълчев анонсира темите на предстоящите в броеве. Септемврийският ще е посветен на 110-ата година от рождението на Борис Христов, през октомври – на 155 години от създаването на БАН, ноемврийският на фестивала "Синелибри" по повод 10-ата година от..

публикувано на 09.09.24 в 15:50

Галерия "Възраждане" улавя щастието вече 29 години

 "Ловец на щастие" е самостоятелна изложба на художничката Силвия Павлова в пловдивската галерия "Възраждане" , която вече 29 години улавя щастието от досега с доброто изкуство. В "Terra Култура" празнуваме заедно с галеристката и поетеса Краси Алексиева  с един разговор за непрестанното търсене на красивото. За 29 години пловдивската..

публикувано на 09.09.24 в 12:36
Кадър от

Забраненото лице на комунистическото общество

Оправяме се към старите филмови ленти, където архивите са живи. "Terra Култура" припомня на своите слушатели филма "Животът си тече тихо" – емблематичен пример за цензура в българското кино от периода на социалистическия режим. Оригиналното заглавие на лентата от 1957 година е "Партизани". Режисьорите Бинка Желязкова и Христо Ганев споделят..

публикувано на 09.09.24 в 11:54