Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частни колекции от съвременно изкуство в Кунстхаус – Цюрих

За любителите на изобразителното изкуство посещението на Музея на изкуствата (Кунстхаус) в Цюрих предполагам, че ще е истинско преживяване. За мен специално то беше точно такова. Но човек навярно трябва да си отдели един ден, за да разгледа този най-голям музей в Швейцария. А той спечели вечно оспорваното с Базел (швейцарският град с множество музеи) състезание в областта на изкуството с откриването преди 2 години на новата си масивна сграда под формата на паралелепипед от стъкло и бетон, предназначена за съвременно изкуство. През октомври 2021 година отвори за публика основното крило на сградата, проектирано от британския архитект Дейвид Чипърфийлд, което струва 206 милиона швейцарски франка (223 милиона долара). Двете сгради, новата и старата, построена през 1910 г., са разположени една срещу друга на Хаймплац (площад в центъра на Цюрих, недалеч от гарата) и образуват ансамбъл. Те са свързани с подземен проход, където в момента се помещават творбите на художника Олафур Елиасон. Целта на управата на града е да превърне Хаймплац, един от най-натоварените транспортни центрове в Цюрих, в нов градски център за изкуство и образование. Между другото самостоятелна сграда за съвременно изкуство неотдавна отвори и друг голям музей в Европа – Албертина модерн. Така че Кустхаус не е прецедент.


Всъщност да отделиш цял ден за разглеждането на музея не е проблем заради кафенетата на музея, в които може да се хапне и пийне , макар че основната им цел е да събират артобщността за срещи и разговори.

Новата сграда е изключително елегантна и аз ще разкажа за нея, защото тя вероятно не е позната на много от нашите слушатели. На рецепцията те посрещат няколко любезни служителки, на които е удоволствие да платиш входа от 20 франка за туристи. Иначе си има преференциите за пенсионери, ученици и т.н. Получаваш дискретно хартиено кръгче, което да залепиш на дрехите си, за да те разпознават уредниците. Цветът му е различен в зависимост от целта на посещението. Нашите са жълти. В приземието са гардеробчетата с ключета, в които да оставиш задължително връхните си дрехи и багажа. Навсякъде по музеите в Европа това стана задължително заради мерките за сигурност, след като имахме няколко покушения срещу произведения на изкуството на зелени активисти, залели например "Слънчогледите" на Ван Гог в Лондонската национална галерия с доматена супа.


Освен площта на Кунстхаус се увеличи и колекцията на музея. Освен временни експозиции, в новата сграда се помещават произведения на изкуството, създадени от 60-те години на миналия век до наши дни, на втория етаж е показана прочутата колекция на Емил Бюрле, подарена на музея от наследниците на индустриалния магнат, частните колекции на Вернер и Габриеле Мерцбахер, колекция от американски абстракционизъм.

Около 200 експоната, включително картини на Винсент ван Гог, Пол Гоген, Едгар Дега, Клод Моне, Пол Сезан, значими произведения да бъдат заети от частните колекции на Вернер Мерцбахер и Хуберт Лозер.


"Стойността на колекцията в Кунстхаус от историческа и художествена гледна точка се е увеличила драстично през последните 15 години. Бих казал два пъти", заявява директорът на музея Кристоф Бекер, който ще напусне поста в края на 2023 г. Вече е известно, че той ще бъде заменен от Ан Деместър, бивш критик, а сега директорка на музея на Франс Халс в Харлем, Нидерландия. "Деместър е вдъхновяващ и проницателен лидер, който ще изведе музея на следващо ниво", коментира предстоящото назначение Ан Келер Дюбах, президент на Цюрихското художествено общество – настоятелството на музея.

Снимки: kunsthaus.ch, Светлана Тарашоева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютен роман – "Добруджанският феникс"

С дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева се връща към корените си – дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски поставя началото на историческата трилогия "Благословената земя". Тя среща читателите със силни и забележителни личности,..

публикувано на 30.04.24 в 10:52

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н. Виолета..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

"Нощ на звездите" се завръща със световно шоу в София

Спектакълът "Нощ на звездите" се завръща в София за своето 13-о издание . Световното цирково шоу, организирано от Фондация "Енчо Керязов", традиционно започва с награждаване на талантливите деца на България в областта на изкуството, образованието и спорта. В шоуто всяка година участват най-големите световни артисти на цирковата сцена . Енчо..

публикувано на 30.04.24 в 09:01

Фотографии и компютърни платки в изложбата на Гергана Иванова

"Любовта е фалшива" (Love is False) е първата самостоятелна изложба на Гергана Иванова, която изследва концепцията за любовта като едновременно истинска и фалшива. Чрез миксиран медиен артпроект, тя се докосва до сложностите на междуличностните отношения, използвайки рециклирани компютърни дънни платки и стари снимки на двойки. Проектът изследва..

публикувано на 30.04.24 в 08:10