Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременно българско изкуство в колекцията на Центъра "Жорж Помпиду" в Париж

Ксавие Ре
Снимка: institutfrancais.bg

Изкуствоведът Ксавие Ре, новият директор на Музея за съвременно изкуство и култура – център "Жорж Помпиду" в Париж, е на посещения в България със своя екип. Целта на визитата е подновяването на проекта за създаване и даряване на Колекция от съвременно българско изкуство за един от най-престижните музеи в света след двегодишното прекъсване заради пандемията.

Настоящият директор потвърди официално интереса на Центъра "Жорж Помпиду" да продължи проекта до неговото успешно завършване като възобнови започнатите през 2018 година дейности по изкуствоведското проучване.

Ксавие Ре ще изнесе лекция на тема "Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики" 15 февруари от 18.30 ч. в Балната зала на Националната художествена галерия – Двореца. Събитието е част от събитията, съпътстващи изложбата "Жорж Папазов – Осветителят" в Националната художествена галерия - Двореца.

От българска страна двигател на инициативата е създадената специално за целта Фондация "Българско изкуство и култура", ръководена от изкуствоведа Десислава Димова. Тя, заедно с куратора, отговорен за проекта от френска страна – Никола Лиучи-Гутников, и в консултация с други български експерти – правят първоначална селекция от произведения на български автори, които представляват интерес за придобиване от Центъра. В момента същият българо-френски екип осъществява преглед на селекцията и добавя още автори преди финалния подбор.

На този етап в полезрението на френските експерти от Центъра "Жорж Помпиду" са над 20 произведения от около 15 български автори. След крайната селекция ще последва процедура, която включва представяне пред двете отговорни комисии в Центъра - Научна комисия и Комисия по придобиванията.

Финалният избор на предложените за откупка произведения е изцяло на Центъра "Жрорж Помпиду". Той се основава на художествените достойнства на произведенията, но и на критерии като например: художниците да са получили признание в България и в чужбина, то да е потвърдено от биографиите им чрез изложби в институции, с каталози, есета и изкуствоведски изследвания. Произведенията следва да са налични за придобиване - от автора, частна галерия или колекционер, но не и от обществени музеи и колекции", пояснява Десислава Димова.

Центърът "Жорж Помпиду" има най-голямата колекция на световно модерно и съвременно изкуство в Европа, считана от специалистите и за най-прецизната. Той е сред трите най-важни световни музеи в тази област наред с "Тейт Модърн" в Лондон и "МоМа" в Ню Йорк и е посещаван от 1.5 милиона зрители годишно.

С изключение на произведения на Кристо и Жан Клод, от които особено през последните години Музеят придоби впечатляваща колекция, единствените произведения от български художници, които "Помпиду" дотук притежава, са две видео работи на Красимир Терзиев, откупени през 2009 г. и една серия рисунки от Недко Солаков, дарена от френска частна колекция през 2012 г.

При постъпването си в колекцията на "Помипду" дарението ще се представи с посветена специално на него изложба в залите на Центъра в Париж и ще се издаде каталог.

В България се подготвя изложба, която да покаже предизвикателствата на проучването и да привлече вниманието към националната кауза – адекватно и пълноценно присъствие на съвременно българско изкуство в големите световни музеи и галерии.

Изложбата ще се открие на 21 март 2023 година в галерия "Доза" в София. Организатори са – фондация "Българско изкуство и култура" и Арт фондация ДОМА, с куратори Десислава Димова и Вера Млечевска.

Повече информация за проекта тук.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младите таланти J CITY Ensemble – секстет, сформиран от студенти от НМА

Младежка джаз академия с трето издание на Банско джаз фестивал

Всеки ден на Банско джаз фестивал (3-10 август ) от 11.00 на младежката сцена в парка се изявяват млади музиканти, а следобед в читалище "Вапцаров" продължава Джаз академията, в която младите таланти се срещат с изявени наши и световни артисти. Академията се провежда с подкрепата на Министерството на културата.  За обучението на младите..

публикувано на 09.08.24 в 11:40

Работата като почивка

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и..

публикувано на 08.08.24 в 18:45

Любов, престъпления и страсти, или книга за подземния свят на Атина

Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години по-късно се сбъдва. Янош Унгареца е арестуван в Атина, обвинен за убийството на художника Мѝлтос Адриано̀с. Дали това не е свързано със света на мъжките проститутки? Журналистът Стра̀тос..

обновено на 08.08.24 в 13:06

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35