Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 19 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Британик" от Жан Расин

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на фолклорен ансамбъл "Ямбол".

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
В биволовъдната ферма на семейството Елина Стоянова и Раде Младенов от софийското село Казичене няма само биволи, а двамата млади далеч не са само животновъди – Елина е художничка, а Раде – ветеринарен лекар, гайдар и изпълнител на народни танци.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Пътешествие с машина на времето и един нетърпелив кораб из градовете на древна Елада
• Нещо за четене: представяне на нови детски книжки

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Страшен ли е Страшния съд?
В днешната неделя евангелският текст от св. ев. Матей изобразява Страшния съд, за който ние все по-рядко си спомняме, а дори и не смятаме, че точно на нас ще ни се случи. Сякаш ни е по-спокойно, когато забравяме за второто Христово пришествие и справедливата присъда, която Спасителят е приготвил за всеки един от нас. Преценяваме живота си съобразно житейските ситуации и твърде често не постъпваме според нравствения закон, заложен в нас от Бога. От друга страна звучи стряскащо определението "Страшен съд". Заедно с проф. Иван Желев, дългогодишен преподавател в БФ при СУ "Св. Кл. Охридски" ще говорим за това Страшен ли е Страшния съд, както и ще се спрем на значението на отминалата Задушница. Св. ап. Павел пише: "Братя, не искам вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда". Защо?
• Християнска поезия: чуйте стихотворението "Дядо Господи" от Дора Габе, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Даниел Ненчев
Апостолът на свободата – Васил Левски, и как неговите идеи живеят във времето
Участие в дискусията ще вземат:
• Тони Николов, философ и журналист;
• Захари Карабашлиев, писател и издател;
• Андрей Захариев, философ и дългогодишен водещ на предаването "Библиотеката";
• Искрен Красимиров, режисьор, актьор и писател, основател на проекта "Незабравимата България";
• Христина Богданова, потомка на Левски;
• Мартин Чорбаджийски, историк от сдружение "Българска история".

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
• Йордан Иларионов разказва за новата си пиеса "Търновско хоро".
• Разговор с тракийската певица Нина Арнаудова за творческия ѝ път и последните ѝ песни.
• Галя Грозданова представя книгата си – научно изследване за добруджанските преселници "Старите българи: Преселниците в Нова Камена" и сборника с аранжименти на песни, поместени в книгата. Неговото заглавие е "Гласът им се чува. Преселнически добруджански песни в различни орбити".
• Заедно с пиринската певица Костадинка Танчева отбелязваме рождения ѝ ден.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Звезди посред бял ден"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
• Музика на Чарлз Чаплин в нови аранжименти. Представяме любопитен проект на втория симфоничен оркестър на Радио Кьолн. За разлика от официалния СО на Западногерманското радио (WDR), Радиооркестърът на WDR представя доста по-различен репертоар: опери, оперети, мюзикъли, филмови партитури, симфоничен джаз, кросоувър и други нови перспективи към света на оркестровото музициране. Проектът, озаглавен "С усмивка – Чаплин в концерт", включва някои от най-популярните мелодии на Чарли Чаплин, създадени за неговите легендарни филми, в нови версии на немския композитор, диригент, пианист и автор на аранжименти Щефан Бенриш.
• Още една уникална оферта от огромното разнообразие на класически регистрации в предложенията на Европейския съюз за радио и телевизия, които могат да се чуят само на вълните на програма "Христо Ботев". Рецитал на прославени и възторжено аплодирани инструменталисти: цигуларя Огюстен Дюме и пианиста Сергей Бабаян, състоял се миналото лято в рамките на фестивала във Вербие. В програмата: сонати на Яначек, Моцарт и Бетовен. В последните десетилетия Огюстен Дюме, който на 17 януари навърши 74 години, е определян като "един от най-великите цигулари на нашето време". Той е откритие на Херберт фон Караян, който през 1979 г. го кани за солист на един от концертите си заедно със съвсем младия тогава виолончелист Йо-Йо Ма. 30-годишният Дюме прави бляскав дебют под палката на Караян най-напред в Париж, след това в Берлин, публиката и критиците са възхитени и започва стремителната кариера на виртуозния цигулар Дюме, когото Караян нарича "високия французин с чувство за хумор".
• Отбелязваме 80-годишнината от рождението на Пенка Дилова – една от най-ярките звезди на сцената на Русенската опера от 70-те и 80-те години на ХХ век, притежателка на изключителен по красота и тембър мецосопран. Родена е на 18 февруари 1943, умира внезапно на 17 септември 1998 – едва на 55-годишна възраст. Записът е част от серията, която ще излъчваме в следващите месеци в памет на българския оперен артист, педагог и режисьор проф. Павел Герджиков, който напусна този свят на 22 януари. В продължение на около десетилетие той беше събеседник в рубриката "Срещи, гласове, съдби", посветена на българския оперен театър.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Бунт в неделя" от Константин Павлов

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Оперната певица Гергана Николаева за Малдивите – музиката и кухнята, плажовете и залезите, подводния и животинския свят.
• Оля Ал Ахмед за иранската кухня, основана на шафрана – най-скъпата подправка в света. В Иран 1 кг струва 1000 евро. В Европа – четири хиляди.
• Тюркян Севен продължава кулинарната тема с турски бабини гозби. Нейната страница във Фейсбук "Щипка серотонин" има 88 хиляди последователи

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Истинските новини"

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
водещ: Eми Барух
За фотографията като изследване на взаимодействието човек-околна среда и за бивак-културата през последните години в България е разговора в предаването "ФотоФабрика" с автора на фотографската изложба "Здравей лято" Емил Рашковски. В продължение на години той обикаля Западните Родопи и документира какво оставят след себе си хората, когато напуснат импровизираните си летни обиталища.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Песенни стихове и текстове на Дейвид Калиш, Рики Лий Джонс, Джон Ленън, Александър Петров, Род Стюарт; изпълнения на Джос Стоун, Джордж Харисън, Боб Дилън, Том Пети, Рики Лий Джонс, Рой Орбисън, Джеф Лин

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Из творчеството на Арканджело Корели и Луиджи Бокерини.
В неделната вечер избираме за любителите на барока музика от Бокерини и Корели. Йо-Йо Ма е солист на Амстердамския бароков оркестър в концерт за виолончело в ре мажор, а Лондонският фестивален оркестър представя Симфония №8 в ла мажор – авторът и на двете творби е Луиджи Бокерини. От прочутите цигулкови сонати, оп. 5 на Корели избираме Седмата в ре минор. Свирят Андрю Манзе и Ричард Егар на чембалото. А изпълнението на Коледния концерт из Кончерти гроси, оп. 6 от Арканджело Корели е наистина фантастично: Тревър Пинък ръководи създадения от него преди 50 години ансамбъл от виртуози с име Инглиш консърт.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 5 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • The Nightwatch представят новия си сингъл "Без път в мрака", който е първа продукция на български език на групата. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Harpazo: The Crucible. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.10.24 в 15:39

Петък, 4 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 24 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Николета Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 03.10.24 в 08:35

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20