Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Оркестърът за народна музика на БНР и пет поколения изтъкнати изпълнители заедно

На 8 февруари в Първо студио на БНР от 19 часа Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи "Изкуството на тамбурата" – последната, четвърта част от концертния проект "Тайните на българските инструменти". Поредицата представя..

публикувано на 06.02.24 в 12:37

Певицата Божанка Великова на 75

В предаването "Музикални портрети" гостува Божанка Великова – изпълнител от Североизточна България и една от първите певици в хора на някога съществувалия Професионален ансамбъл за народни песни и танци - Варна, солистка и в популярния през 80-те години..

публикувано на 17.11.23 в 15:45

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

"Надпяване" е единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват..

публикувано на 18.05.22 в 11:28

Димитър Христов за „Гласове от България“ – новият проект на ОНМ на БНР

„Гласове от България“ – нов, тематичен проект – представя Оркестърът за народна музика на Българското национално радио. Първо издание на интересен концерт, олицетворяващ богатството и пъстротата на песенния фолклор и таланта на българските гласове...

публикувано на 08.02.22 в 15:19

Тракийският славей Женя Казакова с нова авторска песен и спомени от фестивала в Копривщица

Песента „Кажи ми, мале“ е новият музикален подарък от Женя Казакова за всички нейни почитатели и не само – „Съвсем наскоро имах юбилей и реших да го отпразнувам със създаването на тази песен, която ще остане спомен за мен и за тези, който обичат..

публикувано на 13.10.21 в 09:05

Кавалджията Живко Василев с концертна премиера на „Places“

30 държави, 11 пиеси, различни култури, пътувания, вдъхновения и много музика – „Places“ („Места“). Това е новият албум на кавалджията Живко Василев, вплитащ звученето на фолклор, джаз, фюжън, рок и класика. Един своеобразен музикален дневник, в който..

публикувано на 20.05.21 в 15:34

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско..

публикувано на 09.05.21 в 09:10

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Тодор Кожухаров

Певецът Тодор Кожухаров с нова книга и албум

2021 година започва изключително благоприятно за тракийския певец Тодор Кожухаров . В края на месец февруари от печат излезе новата му книга – „Живот, събран в песен“. Едно съкровище за всички почитатели и последователи на изпълнителя, което съдържа..

публикувано на 14.03.21 в 12:35
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като..

публикувано на 28.09.20 в 16:05