Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
“Фолклорни новини”

Ако сте изкушени от традиционната българска музика, ако се интересувате от настоящето, но и от бъдещето й, това е вашето предаване. Запознава слушателите с новите записи от радиофонотеката, чиито солисти и ръководители на състави са гости в 30-те минути. Търсят се гледните точки към представяната продукция и на автори, аранжори, диригенти, тонрежисьори.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация “Надпяване”

Фолклорно-информационно предаване – с гости в студиото, директни включвания от мястото на събитието. Отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги и аудиопродукти.
И още – празниците и обредите в народния календар.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
“Музикален атлас”

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционната и народната - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
“Портрети”

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Татяна Робева, Юлия Гатдерова, Илка Димитрова, Магдалена Стоянова

неделя
от 11.00 до 13.00 часа
“От песен - в песен”

Водещите ви канят на хубава музика, приятна компания и сладка приказка.
Ще можете и да се поздравявате на телефони 865 95 60 и 963 40 52.
Екип: Татяна Робева, Илка Димитрова, Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско..

публикувано на 09.05.21 в 09:10

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Тодор Кожухаров

Певецът Тодор Кожухаров с нова книга и албум

2021 година започва изключително благоприятно за тракийския певец Тодор Кожухаров . В края на месец февруари от печат излезе новата му книга – „Живот, събран в песен“. Едно съкровище за всички почитатели и последователи на изпълнителя, което съдържа..

публикувано на 14.03.21 в 12:35
Руска Каврошилова

Руска Каврошилова: С музика ще преборим трудните моменти

С нов екип и съвсем нова концепция за работа започва своето предизвикателство педагога и музикант Руска Каврошилова, която от тази година поема ръководната длъжност в Центъра за подкрепа за личностно развитие и Обединен детски комплекс , град Пещера. Като..

публикувано на 28.09.20 в 16:05

Новият сезон на Оркестъра за народна музика на БНР стартира брилянтно

Новият сезон на Оркестъра за народна музика беше открит в зала „България“ със съвместен Концертът на Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов и Хора на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов . Това беше второто..

публикувано на 09.10.17 в 11:20
Даниел Иванов, диригент на хора в НГДЕК

Виртуален музей на хоровото изкуство – минало, настояще и бъдеще

Асоциацията за думата музей е различна за всяко поколение интелектуално ангажирани хора. За някои е нещо твърде сериозно, за други необходимо, а за трети е прозорец към отминали времена или към съвременни иновации. Този музей, обаче е нещо съвсем..

публикувано на 02.10.17 в 11:51

Димитровден - традиции и обичаи

На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Свети Димитър е роден през III век в Солун. По това време баща му бил градоначалник и след неговата смърт император Максимиан Херкул провъзгласява Димитър..

публикувано на 26.10.16 в 08:00
Роза Цветкова

Доайенът на пиринската песен - Роза Цветкова

Роза Цветкова е родена на 21 юни 1931 г. в китното селце Хотово, между градовете Мелник и Сандански. Тя е най-малкото от децата на семейство, в което песента е на голяма почит. Първоначално пее в къщи и на седенки заедно с майка си - Иванка Цветкова, която..

публикувано на 07.10.16 в 09:30
Джамал в село Кошов

Въздвижение на Господния кръст (Кръстовден)

На 14 септември Българската православната църква празнува един от Дванадесетте най-важни и почитани празници – Въздвижение на Светия кръст Господен, по-известен като Кръстовден. Народът го е нарекъл Кръстовден не само заради „кръста“, а и защото,..

публикувано на 14.09.16 в 08:50
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната..

публикувано на 28.07.16 в 12:00