Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 20 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гостува Даниела Тодорова-Колева е културолог с доказан експертен опит в разработването и изпълнението на проекти за развитие на местни общности. Управлява и разработва политики на Зелен образователен  център (GEC) за опазване и популяризиране на защитените природни територии в община Шабла. Менажира програми за културен туризъм, свързани с организиране и изпълнение на проекти и пътувания, представящи  културно-историческото наследство в България.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е екзотичен уърлд от остров Мадагаскар.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Рафаел Боболев, Жасмина Живкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Момчето с дългото име", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хоботчо" от Ценка Кунчева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Епизодите, с които Христо Йоцов - композитор, аранжор, барабанист, преподавател, автор на симфонични творби, джазови пиеси и аранжименти, филмова и театрална музика, посрещна рождения си ден с оркестъра на Плевенската филхармония в Плевен на 17 февруари като автор на празничната увертюра "Плевен 2023" специално по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. С анонс към следващия концерт с филхармониците в столичната зала "България" на 21 февруари, началото на турнето с екипа на Хилда Казасян с програмата "Да послушаме кино" от Бургас на 23 февруари и първия албум на "Йо-Йо бенд", съвместен проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов (Йоцов - Йосифов бенд).
• Темата на деня: Световен ден на социалната справедливост.
За социалните измерения на глобализацията за постигане на по-добри и справедливи резултати за всички; предизвикателствата, свързани с икономическата криза, несигурността, изключването и неравенството във и между обществата; механизмите и инструментите за постигане на социална справедливост – разговор с Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика и бивш министър на труда и социалните грижи; проф. Нели Петрова – председател на УС на Института по социални дейности и практики.
• Разговорът: За резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, отразени в шестнадесетата Национална археологическа изложба "Българска археология 2022" – разговор с доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
• Подкаст: "Цветята – красотата на планетата" – Цветята и букетите са неизменна част от живота ни, но преди всичко трябва да мислим екологично.  За възможностите да направим света ни по-красив, да зарадваме нашите близки с цвете в синхрон с бъдещето на природата - подкаст на Росица Александрова.
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Оригиналът на тефтерчето на Левски за броени часове в изложбата "Аз съм Левски".
Културен код:
- "Пратениците избират да възкръснат" – епизод 8 от рубриката "Тайни и загадки", посветен на Апостола.
- Успение Кирилово или откритията на медиевистите в една хипотеза за светите братя Кирил и Методий, както и какво прошепват фреските на Сан Клементе в Рим – с проф. Димо Чешмеджиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Биг бендът на БНР ще отбележи 85 години от рождението на един от най-значимите български джаз музиканти Милчо Левиев с концерт, чиято програма е с музиката пианиста и композитор, създадена през 60-те години на XX век за емблематични български филми. Подробности разкриват диригентът на оркестъра Антони Дончев и аранжорът Васил Спасов.
Нови продукции:
"Guilty Pleasures" на вокалиста и автор Кърт Елинг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• "Поезия" от Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн
• Детската книга "Кукленият театър" на Соня Дановски – разговор с Калоян Игнатовски
• Графичният роман "Най-лошата седмица евър! Понеделник" от Ева Аморес и Мат Косгроув  - представя преводачът Александър Христов
• "Уроците на Юлия Огнянова - академия за достойнство" - Бургаският куклен театър отбелязва със специално събитие 100-годишнината от рождението на голямата българска режисьорка - интервю с Христина Арсенова, директор на театъра
• Изложба на студенти и преподаватели от ателиетата на Керамика НБУ със заглавие "Глави-Опашки /Ези-Тура/"
• Изложба на Георги Ружев в галерия "Доза"
• Варненската галерия "Le Papillon" представя сборна годишна бижутерска изложба "Обособени реалности"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Из репертоара за фагот – свири Георги Шашиков в партньорство с музиканти от Филхармонията на Нагоя, Япония.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Да не забравяме!
На 22 февруари 1943: България и Германия сключват споразумение за депортация на българските евреи. За реакцията на българската интелигенция и за първата искра на протест срещу този акт; за живота и делото на Димитър Икономов, наречен "еврейския адвокат", разговаряме с Леонид Хаздай – председател на Регионалната организация на евреите ШАЛОМ в Дупница.
• Х Международен младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" – разговор с Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.
• "Какво да се прави?" – за неуредиците с медицинските помощни средства за инвалиди разговор с Ирина Георгиева, дъщеря на починал наскоро инвалид.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Шапката – култура, професия и социален престиж
Вълшебните шапки и лудите шапкари
Какви са магьосническите шапки? Според истинският познавач на вълшебни приказки доц. Йорданка Коцева от Института по етнология и фолклористика от БАН задължително трябва да се скрием по д шапката- невидимка, за да разберем колко важен атрибут е тя в света на приказните истории.
Кой шие шапките? - Къде са били ателиетата на шапкарите в София? Как се шият шапки за представление? Лудият Шапкар? Защо именно луд?

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• На какво се дължи поскъпването на културните събития и продукти, отчетено в данните на НСИ, нужни ли са облекчени програми за пенсионери и деца и как цените у нас съответстват на тези в Европа - разговор с Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика и култура и преподавател в НАТФИЗ и УНСС.
• Моята история, моята тема: Големите колекционери на 20 век, там, където парите нямат значение – Кристина Тужарова, лектор в "История на изкуството за любители"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Жасмина Райкова разказва за II фолклорен фестивал "Като жива вода".
• Весела Георгиева дава подробности за VII Национален научен семинар "Траките и виното".
• От Диана Димитрова научаваме за XXIV Международен маскараден фестивал "Кукерландия".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
Концерт от Амстердам, състоял се на 23 септември 2022 г. Свири Кралският Концертгебау оркестър с диригент Даниел Хардинг. В програмата: Рик ван Фелдхаузен – Mais le corps taché d'ombres (Но тялото бе изцапано със сенки); Густав Малер – Симфония № 9 в Ре мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" – концерт на международното джаз трио Зукър-Иванов-Гарофе – Гейбриъл Зукър (пиано, САЩ), Михаил Иванов (контрабас) и Арнау Гарофе (саксофон, Испания-България) – пряко от клуб "Сингълс".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Певицата, която наричат "жрицата на госпъла", тази, която превръща всеки един концерт в богослужение. Това е Махалия Джаксън. Без да си дава сметка, тя повлиява на поколение певици от соул музиката, стил, който предстои да се появи в джаза. В предаването ще звучат пиеси на талантливата американка, събрани в сборен албум "The Best Of Mahalia Jackson".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера - Ayreon - Transitus 2020. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 27.09.24 в 15:05

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35