Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 20 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гостува Даниела Тодорова-Колева е културолог с доказан експертен опит в разработването и изпълнението на проекти за развитие на местни общности. Управлява и разработва политики на Зелен образователен  център (GEC) за опазване и популяризиране на защитените природни територии в община Шабла. Менажира програми за културен туризъм, свързани с организиране и изпълнение на проекти и пътувания, представящи  културно-историческото наследство в България.
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е екзотичен уърлд от остров Мадагаскар.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Рафаел Боболев, Жасмина Живкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Момчето с дългото име", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Хоботчо" от Ценка Кунчева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Епизодите, с които Христо Йоцов - композитор, аранжор, барабанист, преподавател, автор на симфонични творби, джазови пиеси и аранжименти, филмова и театрална музика, посрещна рождения си ден с оркестъра на Плевенската филхармония в Плевен на 17 февруари като автор на празничната увертюра "Плевен 2023" специално по повод 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. С анонс към следващия концерт с филхармониците в столичната зала "България" на 21 февруари, началото на турнето с екипа на Хилда Казасян с програмата "Да послушаме кино" от Бургас на 23 февруари и първия албум на "Йо-Йо бенд", съвместен проект на Христо Йоцов и Михаил Йосифов (Йоцов - Йосифов бенд).
• Темата на деня: Световен ден на социалната справедливост.
За социалните измерения на глобализацията за постигане на по-добри и справедливи резултати за всички; предизвикателствата, свързани с икономическата криза, несигурността, изключването и неравенството във и между обществата; механизмите и инструментите за постигане на социална справедливост – разговор с Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика и бивш министър на труда и социалните грижи; проф. Нели Петрова – председател на УС на Института по социални дейности и практики.
• Разговорът: За резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, отразени в шестнадесетата Национална археологическа изложба "Българска археология 2022" – разговор с доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
• Подкаст: "Цветята – красотата на планетата" – Цветята и букетите са неизменна част от живота ни, но преди всичко трябва да мислим екологично.  За възможностите да направим света ни по-красив, да зарадваме нашите близки с цвете в синхрон с бъдещето на природата - подкаст на Росица Александрова.
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Оригиналът на тефтерчето на Левски за броени часове в изложбата "Аз съм Левски".
Културен код:
- "Пратениците избират да възкръснат" – епизод 8 от рубриката "Тайни и загадки", посветен на Апостола.
- Успение Кирилово или откритията на медиевистите в една хипотеза за светите братя Кирил и Методий, както и какво прошепват фреските на Сан Клементе в Рим – с проф. Димо Чешмеджиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Биг бендът на БНР ще отбележи 85 години от рождението на един от най-значимите български джаз музиканти Милчо Левиев с концерт, чиято програма е с музиката пианиста и композитор, създадена през 60-те години на XX век за емблематични български филми. Подробности разкриват диригентът на оркестъра Антони Дончев и аранжорът Васил Спасов.
Нови продукции:
"Guilty Pleasures" на вокалиста и автор Кърт Елинг.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• "Поезия" от Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн
• Детската книга "Кукленият театър" на Соня Дановски – разговор с Калоян Игнатовски
• Графичният роман "Най-лошата седмица евър! Понеделник" от Ева Аморес и Мат Косгроув  - представя преводачът Александър Христов
• "Уроците на Юлия Огнянова - академия за достойнство" - Бургаският куклен театър отбелязва със специално събитие 100-годишнината от рождението на голямата българска режисьорка - интервю с Христина Арсенова, директор на театъра
• Изложба на студенти и преподаватели от ателиетата на Керамика НБУ със заглавие "Глави-Опашки /Ези-Тура/"
• Изложба на Георги Ружев в галерия "Доза"
• Варненската галерия "Le Papillon" представя сборна годишна бижутерска изложба "Обособени реалности"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Из репертоара за фагот – свири Георги Шашиков в партньорство с музиканти от Филхармонията на Нагоя, Япония.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Да не забравяме!
На 22 февруари 1943: България и Германия сключват споразумение за депортация на българските евреи. За реакцията на българската интелигенция и за първата искра на протест срещу този акт; за живота и делото на Димитър Икономов, наречен "еврейския адвокат", разговаряме с Леонид Хаздай – председател на Регионалната организация на евреите ШАЛОМ в Дупница.
• Х Международен младежки литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" – разговор с Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ.
• "Какво да се прави?" – за неуредиците с медицинските помощни средства за инвалиди разговор с Ирина Георгиева, дъщеря на починал наскоро инвалид.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Шапката – култура, професия и социален престиж
Вълшебните шапки и лудите шапкари
Какви са магьосническите шапки? Според истинският познавач на вълшебни приказки доц. Йорданка Коцева от Института по етнология и фолклористика от БАН задължително трябва да се скрием по д шапката- невидимка, за да разберем колко важен атрибут е тя в света на приказните истории.
Кой шие шапките? - Къде са били ателиетата на шапкарите в София? Как се шият шапки за представление? Лудият Шапкар? Защо именно луд?

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• На какво се дължи поскъпването на културните събития и продукти, отчетено в данните на НСИ, нужни ли са облекчени програми за пенсионери и деца и как цените у нас съответстват на тези в Европа - разговор с Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика и култура и преподавател в НАТФИЗ и УНСС.
• Моята история, моята тема: Големите колекционери на 20 век, там, където парите нямат значение – Кристина Тужарова, лектор в "История на изкуството за любители"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Жасмина Райкова разказва за II фолклорен фестивал "Като жива вода".
• Весела Георгиева дава подробности за VII Национален научен семинар "Траките и виното".
• От Диана Димитрова научаваме за XXIV Международен маскараден фестивал "Кукерландия".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
Концерт от Амстердам, състоял се на 23 септември 2022 г. Свири Кралският Концертгебау оркестър с диригент Даниел Хардинг. В програмата: Рик ван Фелдхаузен – Mais le corps taché d'ombres (Но тялото бе изцапано със сенки); Густав Малер – Симфония № 9 в Ре мажор.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" – концерт на международното джаз трио Зукър-Иванов-Гарофе – Гейбриъл Зукър (пиано, САЩ), Михаил Иванов (контрабас) и Арнау Гарофе (саксофон, Испания-България) – пряко от клуб "Сингълс".

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Певицата, която наричат "жрицата на госпъла", тази, която превръща всеки един концерт в богослужение. Това е Махалия Джаксън. Без да си дава сметка, тя повлиява на поколение певици от соул музиката, стил, който предстои да се появи в джаза. В предаването ще звучат пиеси на талантливата американка, събрани в сборен албум "The Best Of Mahalia Jackson".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23