Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 26 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Смъртта на Дантон" от Георг Бюхнер

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Събеседничка в Изгрев е Галя Уркузунова, която преди цели трийсет години заедно със съпруга си поставя началото на малък шивашки цех, първоначално шиейки шапки. Днес цехът работи с партньори от чужбина и произвежда и свои артикули - вълнено бельо, с което марката е известна сред потребителите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Разходка из творчеството на писателката Туве Янсон. Коя е тя; кои са мумините; как си ги представят децата; в какъв свят живеят; дали героите могат да се раждат от страховете? За всичко това си говорим с 8 деца – Борис, Елица, Ан-Мари, Ния, Севдалина, Дориана, Виктория, Мая. Разговорите за приказната Муминска долина завършват със забавна игра, в която, напълно изненаданите ни гости, създават сами две скоростни истории.
Гостът Милена Великова разказва как тя създава музика заедно с  децата, които посещават представленията по текстовете на Туве Янсон.
• Нещо за четене: разговор с писателката Иванка Могилска и представя нейната първа книга за деца – "Шарени сапунени балони".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
• Прошката.
Простено-прости. Това е фразата, която си разменят православните християни в навечерието на Великия пост, неделя Сиропустна - денят определен от Църквата за все опрощение. Преди да започнем своя физически и духовен пост, ние трябва да простим един на друг прегрешенията си. За да бъдат действени плодовете на покаянието, постът и молитвата, Спасителят поставя като необходимо условие не само милосърдието към бедните и извършването на добри дела, но и помирението с всички човеци. Всеопрощението е коренът и същността на християнството. Актът на всеопрощението се гради върху любовта към хората. Никой не е безгрешен и не можем да смятаме и себе си за такива. За да намерим мир в душата си, е нужно да прощаваме с любов на другите.
В "Благовестие" заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий" ще разговаряме за прошката. Всичко ли може да се прости? Достатъчно ли е лицемерно да кажем простено прости, а в душата ни да остане огорчението.
• Християнска поезия: стихотворението "Господи, защо разбираме…" от Деян Енев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ Радослав Чичев
Що е образ? Разглеждаме различните интерпретации на понятието образ, като език, като символ и като превод. Как се проявява през литературата, фотографията и философията, заедно с нашите събеседници: доц. д-р Богдана Паскалева, литературовед, и д-р Вяра Попова, философ.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Със странджанската певица Христина Анастасова представяме новите ѝ записи с Оркестъра за народна музика на БНР и разговаряме за творческия ѝ път.
• Илия Луков разказва за новата си песен "Неда на Стоян думаше", за пътуванията си в Молдова и за предстоящите концерти.
• Заедно с трънската изпълнителка Лиляна Галевска отбелязваме рождения ѝ ден.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
Дамско парти

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Светлана Димитрова
Срещи с три поколения оперни звезди:
• Рената Тебалди. Спомняме си за голямата оперна певица със специално интервю, направено от водещата през 1992 г.
• Мартина Аройо. В специално интервю за програмата тя си спомня за някои важни моменти от кариерата си. Интересни факти добавя оперната певица Мариана Цветкова, която в края на миналата година беше заедно с Мартина Аройо на среща в Белия дом.
• Габриела Георгиева. Обичаната солистка на столичния оперен театър гостува с разказ за новата роля в репертоара си - Леонора от "Фиделио" на Бетовен. Предлагаме и запис от състоялата се на 17 февруари премиера в Софийската опера.
• Ингеборга Дапкунайте. Пиесата "В самотата на памуковите полета" с участието на Ингеборга Дапкунайте и Джон Малкович беше тема на различни коментари в медиите през последните седмици. И ако всички научиха всичко за Малкович, то Дапкунайте остана встрани от суетата. В специално интервю за "Неделен следобед" Дапкунайте споделя защо до 16-годишната си възраст не е обичала театъра, в какви оперни постановки е участвала и дали ѝ остава време днес да се върне към детската си любов - операта.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Камионът" от Маргьорит Дюрас

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Ветеринарният лекар д-р Екатерина Арсова за работата си като доброволец в приют за слонове в Тайланд – правила е педикюр на слон, къпала го е в реката и му е готвила балансирано меню.
• Директорът на Националния туристически борд на Алжир, г-жа Найма Хаджам за възможностите за туризъм, сафаритата в пустинята,  римските руини и седемте природни и културни обекта, вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Страница след страница"

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Извън кадър с Димитър Гочев – продуцентът, режисьор и оператор разказва за революцията на българското кино и еволюцията в технологиите

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Песни на Питър Сетера, Дейвид Фостър, Линда Томсън; Браян Адамс, Майкъл Джексън, Лайънъл Ричи, Румен Бояджиев, Димитър Ковачев, Живко Колев; Михаил Белчев, Стефан Димитров, Боб Гелдоф.

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мануела Манчева
Кантатно-ораториални шедьоври от епохата на Романтизма: творби от Франц Шуберт, Роберт Шуман и Йоханес Брамс.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23

Сряда, 28 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 38 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Форинър". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите са различни фасети на филмов джаз. От суинга във..

публикувано на 27.08.24 в 14:23

Вторник, 27 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Аеросмит". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на различни роли на една от..

публикувано на 26.08.24 в 08:15

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05