Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

За културните лабиринти на емиграцията и неизбежното завръщане към корените

Снимка: БНР

Това е една откровена изповед, който ни връща някъде там при едни далечни, за други абсолютно непознати моменти на това как едно поколение в един определен етап от живота в България тръгва да имигрира. Идеята на този разказ е да помогне на онези, които все още преследват мечтата си, но в чужбина. С идеята никога да не допускат носталгията и тъгата да ги завладеят.

Това е една цепнатина, разцепване и едно поколение тръгва да прескочи тази цепнатина, а тя все повече и повече се разтваря. Когато разстоянието става все по-голямо до родината, както и завръщането към нея, отколкото до целта на емиграцията. Книгата "БГ Мечтата, Тъгата и Гайдата" е интригуваща история, която започва през 1989 г. и е част от шестгодишно пребиваване на Жан Павлов в Канада.

"В края на 1989 г. започнах да мисля за вариант, който беше немислим тогава, но все пак продължих да мисля и опитах и направих нещо. Ако сега трябва да се върна във времето, бих казал, че е много рисковано. Но така или иначе бях решил и го направих“, казва авторът.

Той принадлежи на онова поколение, което е образовано и копнее свободата да бъде водеща. С болка споделя, че "50 години ни беше забранено да мечтаем. Но това поколение, можеше тайничко да мечтае. Никакви шансове за поглед извън Желязната завеса или ако имаше такива, бяха с много условности. Единственият шанс тогава беше да хвърлим поглед върху т.нар. "социалистически лагер" с възможност да се пътува официално само до тези страни, плюс Куба, която влизаше в тази група и можеше да се пътува до там с 15 долара. Много малко хора се осмеляват да рискуват и да изберат полет до Хавана, но при презареждане в Нюфаудленд в Канада, да останат там.

Няма гурбет без плащане

"Това е някаква орисия, според мен. От нещата, които съм чувал, старите българи, от дедите на моите деди, е имало време за гурбет. Това са едни тежки времена и песента "Я кажи ми, облаче ле бяло" неслучайно е написана. В съвременните времена бях чул, че всеки гурбет се заплаща с нещо. Аз нямах представа с какво точно и после разбрах“, казва Жан Павлов.

Всяка една емиграция има срок, в който ти можеш да направиш завоя обратно. Мине ли този срок и физически като години и психически и всякак, твоето връщане е невъзможно.

"Ако до 5-ата  или 6-ата година ти не решиш да се върнеш, е изключено да стане, защото и да искаш, няма да се получи“, посочва писателят. На 6-ата година той и неговото семейство се връщат в България, само две седмици след като е получил мечтания канадски паспорт.

Гайдата

Един концерт, една гайда преобръща живота на Жан Павлов и неговото семейство и те се връщат в България.

"Искате или не, тя ще продължава да звучи в сърцата на много, защото са българи", допълва Жан Павлов. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25