Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Красимира Чакърова: Международен научен фестивал Fission

Снимката е илюстративна.
Снимка: @pixabay

Поредното издание на Международния научен фестивал "Fission" ще се проведе на 24 март и 25 март 2023 г. в училищния комплекс на Американския колеж в София. 

"През 2016 година излезе първият научен фестивал "Fission“. За разлика от всички други форуми, на които учениците представят научни разработки извън учебния материал, този е организиран изцяло от ученици“, казва в "Нашият ден" д-р Красимира Чакърова, дългогодишен учител по физика в Американския колеж в София.

Тя допълва, че два от проектите на училищния фестивал участват в Международен фестивал на науката във Виена, на който те са отличени с награди. След това се ражда идеята за провеждането на такъв фестивал на родна земя.

По традиция учениците от 5-и до 12-и клас на елитното столично училище представят свои академични проекти в сферите на математика, компютърни науки, биология и химия, физика, инженерство и екология. Тази година в Международния фестивал ще се включват отбори от Северна Македония, Гърция, Сърбия и Румъния. За първи път ще бъде представен проект от далечен Тайван.

Теодора Маринова, член на основния екип, отговорен за провеждане на фестивала, споделя, че до този момент има записани 60 проекта, като 20 са от чужбина. Очаква се над 120 ученици и 33 преподаватели да вземат участие в поредното издание на "Fission".

 Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56
Икона Успение Богородично

Честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Днес честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица , посветен на смъртта на Божията майка. Празникът е почитан както от православните християни, така и от католическата църква. Според Светото писание на 64-годишна възраст Божията майка напуска земния живот. Богородица се молила в Елеонската планина, когато пред нея се..

публикувано на 15.08.24 в 09:25
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25