Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горчива или сладка среща?

Италианският китарист Даниеле Кордиско и световната джаз легенда, басистът Рон Картър представят албума Bitter Head!
Издаден е на 3 февруари 2023 г. и с официална промоция в клуб 606, Лондон на 22 февруари.

В албума участие взимат също изключителните Джеб Патън (пиано) и Лука Сантаниело (барабани). Така сформираният квартет покорява с традиция, стил и елегантност.

Роденият в южно италианския град Кампобасо през 1988 г. китарист Даниеле Кордиско, е позната на българската публика музикална фигура.
През 2018 г. гостува с триото си в Първо студио на Българското национално радио и изнесе превъзходен концерт. Участва и на джаз фестивала в Русе, както и на джаз сцената в Бургас.
Носител на множество италиански и международни престижни награди за джаз, китаристът може да се похвали и с работата си със световни имена сред които Джеф Йънг, Фабрицио Босо, Роберто Гато, Рой Харгроув, Есперанса Спалдинг, Флавио Болтро, Грегъри Хътчинсън, Пат Бианки, Данило Реа, Стефано Ди Батиста, Лоренцо Тучи, Дарио Рошильоне и мн. др.
През годините Даниеле си сътрудничи с различни американски артисти, създавайки мост между Италия и Ню Йорк.

Историята на срещата между Кордиско и Картър е интересна и съдбовна. Барабанистът Лука Сантаниело е причината тя да стане реалност. Отдавна живеещ и работещ през океана, Лука свързва Даниеле с легендата Рон Картър. Предлага му да види някои негови композиции, а Маестрото възкликнал: "Интересувам се от този проект! Кога Даниеле ще дойде в Ню Йорк?"
В следствие на тази новина, Кордиско и приятелите му, прекарват една нощ в радостно опиянение в компанията на известния италиански ликьор Amaro del capo (на английски Bitter Head). Оттам идва и заглавието на албума.

Даниеле изпитва голяма емоция, страх и радост, преди и по време на записите. (Напълно естествено усещане, предвид факта да работиш с един от колосите на световния джаз). Пиесите, които избира за албума са някои известни джаз стандарти на Еди Хейууд, Виктор Шерцингер, Мат Денис, Харолд Арлен, Върнън Дюк, както и негови авторски композиции.

Bitter Head е записан през април 2022 г. в Ню Йорк, САЩ, миксиран и мастериран в Рим и със сигурност ще донесе наслада не само на джаз меломаните, а и на непретенциозния слушател.

Нека го чуем заедно на 16 март, четвъртък, от 11 часа.

Снимка: Пресцентър на Даниеле Кордиско

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34