Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторник, 21 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Диляна Трачева
Концертен вариант

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Концерти на Линтен квинтет и Джо Бейър квартет

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате свеж, съвременен уърлд от Финландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динко Фърчанов, ОНМ на БНР, Добромир Велев, Калинка Вълчева, Веселин Джигов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Вълшебната четка", китайска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Мечо Пух" от Алън Милн – част 2

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота: Историята на Яница Славова от Бургас и восъчните шедьоври под формата на кулинарни десерти, които е превърнала в своя запазена марка.
• Темата на деня: За абсурдите, които ни заобикалят и които не бива да допуснем да се превърнат в нормалност: бременна лекарка в схема за трафик на мигранти, заедно със съпруга си; родители, които пускат болните си от силно заразна болест деца да се разхождат свободно сред останалите – и като че ли вече безразличието ни и умората от всичко това. Събеседник: Мария Касимова-Моасе.
• Разговорът: Николай Кайджиев – един от поддръжниците на инициативата Мисия Родина" една година след началото й. Кои са 20-те принципа на "Мисия Родина" и защо хората, които застават зад инициативата смятат, че изпълнението им ще превърне България в уважавана и добра за живеене държава?
• Евранет
• Образованието влиза в час
- Говори бъдещето: Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора и да приложим правилна местна младежка стратегия? Нови процедури за водене на успешна младежка политика.
Разговор с гл. ас. д-р Лилия Еленкова и Стефан Георгиев, автори на „Наръчник за местна младежка политика“
- Доброто обучение - комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики. Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик? "Училище за Бъдеще 6.0". Разговор с Ваня Ананиева, организатор на "Училище за Бъдеще 6.0".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Представяне на стихосбирката "Преди пътя" на Георги Атанасов – предстояща премиера в Националната библиотека
• Ново издание на "Сърца за изтръгване" от Борис Виан
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева с отзиви за сборника с разкази "Да си мъж" на Никол Краус
• "Бабел", архитектурно-театрален пърформанс в "Топлоцентрала" – разговор с режисьора Стив Саламбие
• "През стъклото" – изложба на Ангелина Павлова в галерия "Дом"
• Предстоящ концерт "Полет навътре" в СГХГ в памет на музикантите Румен Тосков-Рупето и Васил Пармаков. Разговор с музиканта Росен Захариев-Роко.
• Фестивален дневник на "София филм фест"
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от Бедржих Сметана и Антонин Дворжак.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Пролетно равноденствен разговор за преходните моменти в календара и вечната битка между зимата и лятото, нощта и деня, тъмнината и светлината, доброто и злото в традиционната картина на света, пречупена през средновековните религиозни схващания – проф. Андрей Бояджиев от СУ.
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Николета Атанасова
Разкази за войната и смъртта
Епизод три: Сам на себе си
Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата".
В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени войнишки дневници, в които са описани политическите и тактически грешки, ужаса на холерата, страха от смъртта, сраженията, които са водили и болката от загубата на бойните им другари.
 Епизод три е със заглавие: "Сам на себе си". Действието се пренася на Одринския фронт, където е д-р Васил Геров, тогава още студент по медицина, върнал се в България да се сражава в Балканските войни. Успоредно с личните му разкази, съхранени в Златния фонд на БНР и хода на бойните действия, в епизода изследователи на войните и войнишките дневници от това време коментират психологическото състояние на войниците и какво е "треперещ войник". Прочетени са дневници на военни психолози от времето на войните, както и спомените на Георги Михайлов Минчев, от Хасково, командир на 2-ра рота от 10- Родопски полк, събрани в сборника "Известия на държавните архиви", брой 103-104 от 2012 година.
В епизода участват: доц. Снежана Димитрова, преподавателка по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет "Неофит Рилски", доц. Георги Пеев, преподавател в НБУ, Надежда Павлова, куратор в Галерия Фотосинтезис, Калоян Константинов, изследовател на войните и д-р Александър Въчков, изследовател на войните
Записът със спомените на д-р Васил Геров, участник в Балканските войни е от Златния фонд на БНР. Звуков дизайн: Михаил Михайлов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Между любовта и критиката на публиката – разговор за съвременния подход на представяне на стихове от големите ни български поети в проекта "Поетите Live" със създателката му Диана Алексиева и някои от актьорите
• Моята история, моята тема: Що е то идентичност и може ли да стъпи тя в обувките на изкуствен суперинтелект – разговор със Светла Ненова, психотерапевт и автор на първия по рода си 5D роман "Zoom"

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Рецитал на Светлин Русев (цигулка) и Еманюел Росфелдер (китара), озаглавен "Прочути дуети". В програмата: творби от Николо Паганини, Франсиско Тарега, Мануел де Файя, Астор Пиацола, Петър Христосков, Фриц Крайслер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ Ася Чанева
• Българската енергийна трансформация и енергийната бедност през погледа на експертите.
Събеседници:
- Георги Стефанов, експерт по климат и енергия, съавтор на доклада "Мисия Енергиен преход";
- Теодора Пенева, старши експерт "Климат и енергия" - WWF България, съавтор в частта "Енергийна бедност и енергийна ефективност" на доклада "Мисия Енергиен преход";
- Балин Балинов, координатор кампания "Енергийни решения" в "Грийнпийс – България", съавтор в частта "Енергийни общности" на доклада "Мисия Енергиен преход";
- Саша Безуханова, инициатор на Коалиция "За зелен рестарт", съавтор на доклада "Мисия Енергиен преход".
Докладът "Мисия Енергиен преход" ще бъде публикуван на 21 март заедно обявяването на кампанията: "Невидимият проблем на България", посветена на енергийната бедност и начините за справяне с нея.
• Още в "Аларма": Фотографът Рафаело Казаков за изложбата си "Огледала и прозорци", която се открива в Галерия Синтезис на 22 март.
Началото на колекцията е преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ показване пред публика. Изложбата включва фотографии на световноизвестни автори като Едуард Уестън, Робърт Франк, Елиът Ъруит, Ралф Гибсън, Антанас Суткус, но и на български фотографи като Гаро Кешишян, Йордан Йорданов – Юри и Станка Цонкова – Уша.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, осъществен по време на фестивала Би Би Си Промс в Лондон през юли 2022 г. В главните роли: Алис Кут – Дидона, Джеймс Нюби – Еней, Джема Съмърфийлд – Белинда, и Мадлин Шоу – Магьосницата. Партнира ансамбъл La Nuova Musica с диригент Дейвид Бейтс.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 11 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Подаръци от Франция" от Марчин Дор от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика от 6.07 до 7.00 часа Изгрев водещ: Зорница Гъркова Зарко..

публикувано на 10.06.23 в 08:15

Събота, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Група "Jackett" представят дебютния си албум  "Stand Your Ground". • Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Албена Велева Концептуални албуми Трент Гарднър и..

публикувано на 09.06.23 в 19:14

Петък, 9 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 50 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова Избрано от предаването • Над 60 % от българите хъркат, а 75 % не спят добре. Защо българите не спят добре и колко сън не ни достига? Кои фактори от ежедневието ни влияят и докъде..

публикувано на 08.06.23 в 14:20

Четвъртък, 8 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 49 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Фестивалът "Драконови лодки" На 24-ти и 25-ти юни на езерото в Панчарево ще се проведе първият по рода си фестивал на "Драконовите лодки" в България...

публикувано на 07.06.23 в 09:25

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Избрано от предаването Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 06.06.23 в 16:59