Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европейски и други паралели:

Културното наследство и музеите на Алжир във фокуса на културния туризъм

7
Н.Пр. посланик Байя Бенсмаил в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

На 20 март се навършват 61 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Алжир. По този повод гост в това предаване е Н.Пр. г-жа Байя Бенсмаил – Извънреден и пълномощен посланик на Алжирската демократична и народна република в София.

Джемила – храм на император Септимий Север
Една от най-привлекателните културни забележителности на тази държава е планинското пустинно плато Тасили, разположено близо до планината Ахагар. Платото се намира в югоизточната част на Алжир – земята на племето туареги. Един много ценен обект на културното наследство, който става известен след разкриването на хиляди древни скални рисунки – петроглифи. Националния парк "Тасили н'Ажер", заедно с планината Ахагар, от 1972 г. е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

Национален парк Тасили н'Ажер
Много са културните обекти на Алжир, които впечатляват не само туристите, но и самите алжирци. Друга примамлива забележителност на културния туризъм, също включена в списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е Касба – историческата част на столицата град Алжир. Старата Касба е разположена на живописен хълм и е възникнала по времето на турското владичество. Жителите на това уникално селище, облечени в традиционните си алжирски облекла, обичат да се срещат и да се разхождат из лабиринта от тесни улички, обградени от старинни къщи.

Касба е приютила джамията Кетшава, с над 300-годишна история, която по време на френското присъствие е преустроена като християнски храм на името на св. Филип. От 1962 г. отново е джамия. В град Алжир се намира и католическата катедрала на "Дева Мария от Африка". Внушителна сграда, построена преди повече от сто години.

Музеите в цялата страна са едни от най-посещаваните културни обекти. На голям интерес и на много посетители се радват музеите в столицата Алжир. Музеят за етнографско и местно изкуство и Националния музейт за изящни изкуства – едни от най-интересните и богати музеи в Северна Африка. Също така е привлекателен и Дворецът на изкуствата или "Бастион 23", както и Музеят за модерно изкуство и Музеят на античността. А в Музея на армията са представени различни експозиции, с богати колекции от артефакти – от древността до нашето време.

Бени Хамад
Ето какво сподели Н.Пр. посланик Байя Бенсмаил за мисията и ролята на музеите днес: "Ние не можем да вървим напред, без да знаем откъде идваме! Не можем да строим бъдещето, ако не се облягаме на миналото. Тъй като събитията от миналото трябва да ни накарат да не повтаряме същите грешки и да изживеем същите трагедии, които вече познаваме. Затова аз мисля, че важността на музеите е в това, че те ни напомнят и ни учат на историята на човечеството. И също – на нашата лична история, историята на всеки народ и на отделния човек дори. Мога също да кажа, че музеите са паметта на народите. И мисля, че миналото не трябва да ни тежи. А по-скоро да ни помогне да разбираме другия. И не трябва никога музеите да се превръщат в бариера, която да ни пречи да разбираме и да общуваме с другия… Познаваме много държави, които в миналото са воювали помежду си, а днес – ръка за ръка – искат да живеят и да строят бъдещето на своите народи, с цялото приятелство, което е необходимо. Както ние казваме – да живеем заедно!

Искам да споделя и това, че през 2018 година Алжир предложи да се определи един ден, посветен на идеята да живеем заедно – в мир и разбирателство… И това предложение беше прието с консенсус от ООН и беше избрана датата 6-ти май. И всяка година на този ден, в целия свят се отправя апел към всички хора – "Да живеем заедно" – и това е и девиз на тази инициатива…"

С Н.Пр. г-жа Байя Бенсмаил разговаряхме за културното наследство и развитието на културния туризъм в Алжир, както и за културните връзки между нашите две страни.


Снимки: Посолство на Алжирската демократична и народна република в София, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хана Стивънс

"Когато ги няма" на Хана Стивънс – истории за неизлечими липси

Д-р Хана Стивънс е британска писателка, известна с кратките си разкази и художествена документалистика. Нейният сборник "Когато ги няма" се появи на българския книжен пазар в превод на Ана Пипева. Хана Стивънс е и директор на организацията Wind& Bones, която използва разказването на истории като катализатор на положителна социална промяна. В..

публикувано на 07.06.23 в 09:52

Мартина Денева: Музеят трябва да дава вдъхновение за бъдещето

"Постоянната експозиция на един музей обикновено остава от пет до десет години, поне така е в чужбина, но в България реалността е малко по-различна. У нас все още има много музеи, в които виждаме стари експозиции, създавани през 70-те и 80-те години, с всичките техни плюсове и минуси. Със сигурност една постоянна експозиция трябва да има допир със..

публикувано на 06.06.23 в 18:05

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските..

публикувано на 06.06.23 в 17:21

"Във и след времето. 52 разговора" на Теодора Станкова

52 интервюта, публикувани в различни медии през последните петнайсет години  с някои от най-талантливите, изявени и обичани творци на нашето време, са представени в книгата на Теодора Станкова, журналист, собственик и управител на фондация "Софийските метафори".  За съжаление някои от тях вече са покойници, но думите им остават. Всяко от..

публикувано на 06.06.23 в 16:55
Здравка Василева

Здравка Василева – всяка картина е монолог на артиста

Здравка Василева гради своя личен път в изкуството със своя характерен и запомнящ се и уникален образ на живописец. Като професор по живопис и композиция, ръководител на катедра Живопис, на проекти, на студентски изложби, тя е от водачите на новите поколения млади живописци. С тези думи на Вихра Пешева ви въвеждаме в самостоятелната изложба на..

публикувано на 06.06.23 в 15:39