Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Докосване до необятния талант на Атанас Яранов

„Килерът на тъщата“, картина на Атанас Яранов
Снимка: Alma Communication

"Атанас Яранов: неизвестни творби" е най-новата колекционерска изложба на големия български художник, която представя галерия "Милениум".

Експозицията включва над 60 работи, които са рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои чрез авторски смесени техники. Почти всички произведения са непоказани досега. "За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Носител е на множество престижни отличия и награди. Наситена и контрастна живопис, която се вижда дори и в мало-форматните му работи и проекти, споделя уредника на галерия "Милениум" – Анна Банова.

Темите на творбите са раждането и смъртта, хумора и сатирата. Яранов се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Той разработва стила си, като преминава през етапите на двуизмерни композиции в монохромна гама и стига до сложни перспективни решения в ярки наситени цветове. Картините на твореца са разпознаваеми поради свободното боравене с формата – ясна и конкретна, без бъбривост и ненужно естетизиране. Немалко пъти артистът е окачествяван от известни изкуствоведи като интелектуален феномен, творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми.


Културологът и преподавател в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков, подчертава за Яранов и изложбата, че: "Експозиции от този тип допълват и обогатяват представите за съответния художник от една – на пръв поглед, всекидневна и банална гледна точка. Но когато това е емблематичният Атанас Яранов, няма място за тривиалности, дори да става дума за най-малки, спонтанни и правени "на крак" рисунки. Ценна е всяка негова чертичка и линия, всяка негова набързо нарисувана фигура, силует, риба, стол и бутилка. Вярвам, че посетителите ще се докоснат до духовния свят на маестрото, ще открият нови щрихи към необикновения му портрет и ще осмислят още по-ясно необятния му талант. Тъкмо чрез неговите неизвестни досега произведения ще се схване по-релефно финия и сложен процес от раждането на идеята до нейната реализацията и – най-важното, ще се проникне в интимната и малко позната "метавселена" на Атанас Яранов."


Изложбата може да бъде видяна до 14 април 2023 г.

Снимки: Alma Communication
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10