Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докосване до необятния талант на Атанас Яранов

„Килерът на тъщата“, картина на Атанас Яранов
Снимка: Alma Communication

"Атанас Яранов: неизвестни творби" е най-новата колекционерска изложба на големия български художник, която представя галерия "Милениум".

Експозицията включва над 60 работи, които са рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои чрез авторски смесени техники. Почти всички произведения са непоказани досега. "За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Носител е на множество престижни отличия и награди. Наситена и контрастна живопис, която се вижда дори и в мало-форматните му работи и проекти, споделя уредника на галерия "Милениум" – Анна Банова.

Темите на творбите са раждането и смъртта, хумора и сатирата. Яранов се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Той разработва стила си, като преминава през етапите на двуизмерни композиции в монохромна гама и стига до сложни перспективни решения в ярки наситени цветове. Картините на твореца са разпознаваеми поради свободното боравене с формата – ясна и конкретна, без бъбривост и ненужно естетизиране. Немалко пъти артистът е окачествяван от известни изкуствоведи като интелектуален феномен, творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми.


Културологът и преподавател в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков, подчертава за Яранов и изложбата, че: "Експозиции от този тип допълват и обогатяват представите за съответния художник от една – на пръв поглед, всекидневна и банална гледна точка. Но когато това е емблематичният Атанас Яранов, няма място за тривиалности, дори да става дума за най-малки, спонтанни и правени "на крак" рисунки. Ценна е всяка негова чертичка и линия, всяка негова набързо нарисувана фигура, силует, риба, стол и бутилка. Вярвам, че посетителите ще се докоснат до духовния свят на маестрото, ще открият нови щрихи към необикновения му портрет и ще осмислят още по-ясно необятния му талант. Тъкмо чрез неговите неизвестни досега произведения ще се схване по-релефно финия и сложен процес от раждането на идеята до нейната реализацията и – най-важното, ще се проникне в интимната и малко позната "метавселена" на Атанас Яранов."


Изложбата може да бъде видяна до 14 април 2023 г.

Снимки: Alma Communication
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната си инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15