Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев". Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове са представени на юбилейната конференция в чест на неговата 80-годишнина, проведена в Нов български университет миналата година.

Представянето на книгата "Персоналистът: Михаил Неделчев" събра учени, колеги, изследователи, студенти, както и негови приятели, които изразиха почитта си към него – проф. Кирил Топалов, Надежда Александрова, проф. Ивайло Знеполски, доц. д-р Морис Фадел и други. 

За книгата говориха проф. Пламен Дойнов и проф. Георги Каприев, който каза: "Устойчиво дефинитивна за него си остава споделената публичност, която той устоява във всичките ѝ форми: дали ще става в разговор на улицата, в дискусия, семинар, конференция, премиера на книга или в каквото и да е. Характерното и силното в позицията му е едновременното удържане на дългата историческа перспектива и на момента, в който тя се осъществява. Затова именно той предпочита говоренето пред писането. Нещо повече: неговите текстове помнят своя устен произход."

Чуйте проф. Пламен Дойнов, проф. Георги Каприев и проф. Михаил Неделчев в репортажа от събитието.

Снимка – НБУ

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ботушът" на властта

Има спектакли, които ти засядат като бучка в гърлото и се чудиш откъде ти е дошло. А в същото време много добре знаеш, защото ти говорят или за нещо до болка познато, към което никога повече не искаш, а и нямаш сили да се завърнеш, или за нещо, за което само си слушал и изпитваш ужас, че може да те сполети. Да се превърне в новата ти реалност...

публикувано на 10.06.23 в 12:40

Роберт Хас за първи път на български

Унгарският писател Роберт Хас (1964) е роден във Войводина, но по време на войната в Югославия се премества в Сегед. Издал е над десет книги, но най-известна е поредицата му за полицейския детектив Марцел Фабиан. След като излиза първият роман "Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан" през 2017 година той става изключително популярен...

публикувано на 10.06.23 в 11:30

"Варненско лято" 2023: Александра Сърчаджиева и Юлиан Вергов за любовта

Каквото и да прави човек, не може да избяга от себе си, но и от любовта. Тя е навсякъде и във всичко. Особено ако погледнем към афиша на 31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" , което вълнува и занимава с въпросите на сърцето. Фестивалът поведе зрителите по пътищата на любовта още със спектакъла, с който постави..

публикувано на 09.06.23 в 18:00

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Късо кино в Дома на киното

Домът на киното няма да спира работа, което е добрата новина.  В седмицата от 10 до 17 юни там ще могат да се гледат късометражни филми, част от фестивала IN THE PALACE/ В ДВОРЦА. Документални, игрални, анимационни и експериментални филми ще бъдат показани не само на софийската публика.  Прожекции ще има в пет града в България – пред Двореца на..

публикувано на 09.06.23 в 15:35