Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет.

Съвършено точна, Росица Чернокожева сподели своите мисли за последния издаден роман на писателя и го нарече „многопластов, полифоничен роман“, който „може да се чете и като срез на политико-социалните и нравствени характеристики на обществото ни през последните трийсет години, а и като реминисценция към предходните 45 години комунизъм“. За романа говори и Митко Новков, който акцентира върху вечното движение в романите, в разказите, но и в поезията на Палми Ранчев, в която лирическият герой броди по улиците, по света, но винаги е вглъбен в себе си.

Всъщност самият автор е наблюдател на света наоколо, на понякога невидимите хора и неща в него и дестилира тези си наблюдения в думи. Както всеки поет, Палми Ранчев пише за любовта и за смъртта, но не пропуска социалните теми, вълнува се от политическото, намесващо се в живота на всеки от нас. Той пише честно, работи усърдно, редактира дълго и не се влияе от литературните моди, а следва своя автентичен глас, затова е сред най-разпознаваемите ни автори. „Палми Ранчев е от авторите, които не имитират никого – и никой не е способен да ги имитира, пише по повод едно интервю Марин Бодаков. Книгите му често са номинирани за основните литературни награди у нас. Конюнктурата не го обича и затова вярвам на отговорите му.“ Макар литературните елити да се опитват да не го забелязват, читателите отдавна са го забелязали и четат с удоволствие и прозата му, и поезията.

Чуйте репортажа от премиерата с участието на Митко Новков, Росица Чернокожева и Палми Ранчев.

Снимка – Жанет 45
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Варненско лято" 2023: Александра Сърчаджиева и Юлиан Вергов за любовта

Каквото и да прави човек, не може да избяга от себе си, но и от любовта. Тя е навсякъде и във всичко. Особено ако погледнем към афиша на 31-вото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" , което вълнува и занимава с въпросите на сърцето. Фестивалът поведе зрителите по пътищата на любовта още със спектакъла, с който постави..

публикувано на 09.06.23 в 18:00

Русенският театър представя България на Театралната олимпиада с пиеса на Стратиев

След спектакъла "Коприна", който Пловдивският театър вече представи с голям успех на тазгодишната Театрална олимпиада в Унгария, българското участие в престижния форум продължава на 10 юни с още едно представление – "Балкански синдром" на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе. Спектакълът е в програмата на Дунавския театрален фестивал ("Danube..

публикувано на 09.06.23 в 16:10

Късо кино в Дома на киното

Домът на киното няма да спира работа, което е добрата новина.  В седмицата от 10 до 17 юни там ще могат да се гледат късометражни филми, част от фестивала IN THE PALACE/ В ДВОРЦА. Документални, игрални, анимационни и експериментални филми ще бъдат показани не само на софийската публика.  Прожекции ще има в пет града в България – пред Двореца на..

публикувано на 09.06.23 в 15:35

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с показването на филмите "Крадецът на праскови" (1964) и "Ритуалът на Въло Радев" (БНТ, 2023), който е посветен на житейския и творческия път на големия творец. След прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с режисьора на документалния филм..

публикувано на 09.06.23 в 14:58

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател  Тодор Костадинов се завръща със сборник разкази " Ничия: Трите начина на Мариана" . Тези 16 разказа за Пловдив са почти истински истории, някои от които авторът е сънувал, други са измислица, а трети са автобиографични.  "Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, защото..

публикувано на 09.06.23 в 14:50