Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Тодор Ламбов – скулптор и преподавател в ВТУ "Св. Кирил и Методи" ще говорим за колекционирането на художествени произведения. Как възниква тази страст, какво разказва историята за големите колекционери, кои са познатите големи колекции?
• Въведение в  понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е уърлд, фламенко, етнопоп и латино от Испания до Аржентина.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Христо Косашки, Пепа Гривова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц", по Вилхелм Буш – 1 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Магьосникът от Оз" от Лиман Франк Баум – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Промени ли се отношението на българите към домашното насилие? Анкета.
• Темата на деня: Кога държавата ще предприеме адекватни мерки за борба с насилието над жени? Ще има ли промяна след обединението на редица граждански организации в движение "Заедно срещу насилието"? За превенцията "на терен" в училищната среда и работата с жертвите в малките на населени места. Гост: Левена Лазарова и Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С.", гр. Перник.
Пряко включване на Ася Чанева от Пловдив от конференцията "Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие"
• Разговорът: Театър, любов моя! Театроведът Деница Езекиева с безпристрастен поглед върху сценичните изкуства у нас в Световния ден на театъра и часове преди връчването на Националните награди "Икар" 2023.
• Поколението Z Подкаст: Хванати в мечтата за ЕС. Автор: Доротея Николова
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица: Проучване в Музея за културно наследство в молдовския град Тараклия – има ли език на независимостта?
- Архивите са живи: "Всичкият салон беше препълнен…" или в търсене на паметта за Добри Войников 145 години след смъртта му: за цензурата, пълните салони,  театралния гений и смелостта му да поставя спектакли с хъшовете като актьори, в един от които на сцената излиза самият Христо Ботев в ролята на езически жрец, разказва уредничката на музея в Шумен Къна Бойчева – запис от 1982 г., съхранен в Златния фонд на БНР.
- Културен код: Радиопантомима в Международния ден на театъра: Феноменът Марсел Марсо 100 години след рождението му и пантомимата като достижение на човечеството в разговор с един от прочутите български мимове Александър Илиев - режисьор и преподавател в НАТФИЗ и в Карнеги Мелън, САЩ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Концертна версия

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Репортаж от пресконференцията по повод втората годишна награда за поезия "Константин Павлов", която ще бъде връчена на 1 април. Церемонията ще се състои в Софийската градска художествена галерия в навечерието на 90-ата годишнина от рождението на българския поет.
• Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово отбелязва Световния ден на театъра 27 март с премиера на спектакъла "Дано играят добре" от Луц Хюбнер - разговор с режисьорката Ана Батева и актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин
• Репортаж от премиерата на епистоларния роман на Иван Теофилов и Георги Господинов "За радостта и езика"
• Премиера на Беатриче Салвиони с романа "Непокорната" – разговор с преводачката Нели Раданова
• Гьоте-институт България и фондация "Български архитектурен модернизъм" представя книгата "Госпожо архитект", посветена на първите български архитектки.
• "Най-високата точка – Вертекс" – изложба живопис на Елица Баръмова-Барамó в галерия "Ракурси"
• Изложба "Няколко начина да спечелим света" в галерия "Доза"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на Сузана Клинчарова, арфа. Представяме избрани солови, камерни и оркестрови творби в изпълнение на известната българска арфистка в партньорство с Андраш Адорян (флейта), Огнян Константинов (виола), и камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Емил Табаков.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
автор и водещ: Цвета Николова
• Социалните услуги за деца – достъпни и ефективни?
През призмата на личния опит на социални работници в  предаването разговаряме за социалните услуги за деца, достъпа до тях и качеството им. Гости в студиото са Мариана Соколова – ръководител на Детската къща на фондация "За нашите деца", и други.
• "Пазарджишките евреи – минало и настояще" – разговор с Аврам Фархи и Ерна Мешулам от Регионалната организация на ОЕБ Шалом в града.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене
4 епизод: Спасители и спасени
Четвъртият епизод от поредицата е посветен на красивата част от тъжната история на Втората световна война, най-страшното петно, което носи 20 век на ревера си. Историята е красива, защото разказва как българите са помагали на своите приятели, съседи, колеги и даже непознати евреи, в годините, през които в България е в сила ЗЗН и да бъдеш съпричастен, т.е. да заставаш против  законите на държавата не е било безопасно. В Яд Вашем, израелският институт, съхраняващ паметта на Холокоста,  са записани имената на 20 Праведници на света от България. На практика, незабравените лица на спасението са много повече.
Д-р Санта Костова разказва за баща си д-р Атанас Костов, Праведник на света. Меги Ахилел разказва за Станка Стойчева, Праведник на света. Сами Биджерано разказва за своята мечта Илия Готуранов от Враца да стане Праведник на света.
В предаването звучат произведения на Панчо Владигеров, Жул Леви и Бенцион Елиезер.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Какви са съпротивите, стремежите и кризите на съвременния театър? – В деня на театъра гостува проф. Виолета Дечева, театрален изследовател, преподавател и критик.
• Моята история, моята тема: Гостуваме в гримьорната на актьора Антон Радичев, носител на Икар за чест и достойнство за 2023 г.
• Рубрика на Министерството на туризма: Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей в Търговище

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Мария Градешлиева разказва за XV Национален детско-юношески конкурс "Песенна дъга над Кутев".
• Маргарита Тървалиева дава подробности за X фолклорен фестивал "Тракийска шевица".
• Анна Цветкова за XIX фестивал на хумора и шегата "Който се смее, дълго живее".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Петя Габрова
Международен ден на жената 2023: Съвместна оферта на Еврорадио с участието на жени композитори, солисти и диригенти за отбелязване на Международния ден на жената на 8 март 2023 г.
Концерт от Лайпциг, състоял се на 5 март 2023 г. в залата на Гевандхауз. Свири СО на Средногерманското радио MDR с диригент Алекзандър Шели и солистка Лора Ейкън, сопран. В програмата: Рихард Щраус – симфонична поема "Дон Жуан", опус 20; Албан Берг – "Седем ранни песни"; Дора Пеячевич – Увертюра в ре минор, опус 49; Три песни с оркестър; Рихард Щраус – симфонична поема "Смърт и просветление", опус 24.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
• Рита Брага на три морета! Докато португалската певица Рита Брага изнася първия концерт от българското си турне в Пловдив, ние ви предлагаме интервюто на Цветан Цветанов с нея.
• Любими филми, моменти, коментари от току-що завършилият София филм фест.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Оскар Питърсън  CD "Oscar’s Blues"
Въпреки, че не е сред новаторите в клавирния джаз, Оскар Питърсън е високо уважаван сред колегите си. През целия си живот остава верен на акустичното пиано, не обича промените. През 60-те и 70-те той прави множество записи за трио, в които се открояват неговите изпълнения, разкриващи в по-голяма степен сложния му стил, в който се усещат влияния от различни жанрове в джаза, популярната и класическата музика.
Слушаме записи от албума му "Oscar’s Blues".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25