Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ученически игри 2023"

Ученици мерят сили в 8 спортни дисциплини

Снимка: Община Видин

В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на "Ученически игри 2023"? Какви са резултатите от Областния състезателен етап, който тече през месец март?

"Ученическите игри 2023" се организират и провеждат от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и Българската асоциация "Спорт за учащи". Те са насочени към провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности, както и дееспособността на учениците в областта на спорта. Състезанията създават условия за практикуване на спорт, сформиране и изява на училищни отбори чрез доброволно участие в организирани форми на спортносъстезателна дейност, както и възможности за определяне на училищни отбори за участие в международни състезания – Световни ученически първенства, организирани от Международната федерация за ученически спорт.

"За съвсем кратко време членовете на Българска асоциация "Спорт за учащи“ достигна до 85 спортни клуба. В нея имат право да членуват както ученически спортни клубове, така и спортни клубове на други федерации."

Това казва в интервю за БНР Николай Миланов, старши експерт по физическо образование и спорт в Регионалното управление на образованието в Разград и член на УС на Българска асоциация "Спорт за учащи“.

Той допълва, че с промените в Закона за спорта от 2020 г. бе решено, че един спортен клуб може да членува само в една спортна федерация. Това наруши организационната дейност и в момента в асоциацията членуват 32 клуба.

"Ученическите игри 2023" са основна изява в областта на ученическия спорт. Провеждат се ежегодно в три възрастови групи: 5 – 7 клас, 8 – 10 клас, 11 – 12 клас. Учениците се състезават в 8 вида спорт: баскетбол, хандбал, футбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса, бадминтон и шахмат.

Ученически игри, волейбол, зона 11-12 клас, Снимка: Росен Ракаджиев

Пандемията дава своето отражение върху развитие на спорта в училищата. В момента много трудно се възстановява структурата на Българска асоциация "Спорт за учащи“, допълва Миланов.

"Има много общини, които помагат по всякакъв начин за провеждането на областните етапи на  "Ученическите игри" – там, където няма членове на клубове на асоциацията. За съжаление има и общини, които пречат за провеждането на тези състезания", посочва Николай Миланов.

Престоят зоналните състезания, които са предпоследния етап от състезанията за ученици.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели. "На първо място правим това, за да си дадем сметка..

публикувано на 01.06.23 в 16:05

TechnoMagicLand подарява магии на малки и големи любопитковци

Интерактивният център за наука и технологии TechnoMagicLand ще отбележи международния ден на  детето – 1 юни с едно приключение, посветено на магията от научна и технологична гледна точка.   "Ще има впечатляващи експерименти, включващи магически пръчки и левитация, както и възпламенявания, горещина и студ. Естествено ще има пушек и..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Най-конкурентните в момента са вятърните електроцентрали

Неотдавна ветроенергийният предприемач “ВтЕЦ Горичане“ ООД приключи продажбата на проектите ВЕП “Горичане“ и “Пролез“, с обща мощност от 80 MW, на финландския инвеститор във възобновяемата енергия "Таалери Енергия". "Основният мотив за инвестиция е, че ценовата конюнктура на пазара за електроенергия е благоприятна, т.е. има силен ценови сигнал..

публикувано на 01.06.23 в 13:10

1 юни: Кога да очакваме резултатите от конкурса “Искри“?

Денят се отбелязва в цялата страна с много ентусиазъм и радост. Има множество събитията и инициативите, насочени към децата. В предаването "Нашият ден" представителите на детската редакция на програма "Христо Ботев", Виолета Димитрова и Калина Колева, коментираха темата "От какво радио имат нужда децата?". 1 юни е, Ден на детето..

обновено на 01.06.23 в 12:51