Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ученически игри 2023"

Ученици мерят сили в 8 спортни дисциплини

Снимка: Община Видин

В какви спортни дисциплини могат да премерят сили децата в училищна възраст на тазгодишното издание на "Ученически игри 2023"? Какви са резултатите от Областния състезателен етап, който тече през месец март?

"Ученическите игри 2023" се организират и провеждат от Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката и Българската асоциация "Спорт за учащи". Те са насочени към провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности, както и дееспособността на учениците в областта на спорта. Състезанията създават условия за практикуване на спорт, сформиране и изява на училищни отбори чрез доброволно участие в организирани форми на спортносъстезателна дейност, както и възможности за определяне на училищни отбори за участие в международни състезания – Световни ученически първенства, организирани от Международната федерация за ученически спорт.

"За съвсем кратко време членовете на Българска асоциация "Спорт за учащи“ достигна до 85 спортни клуба. В нея имат право да членуват както ученически спортни клубове, така и спортни клубове на други федерации."

Това казва в интервю за БНР Николай Миланов, старши експерт по физическо образование и спорт в Регионалното управление на образованието в Разград и член на УС на Българска асоциация "Спорт за учащи“.

Той допълва, че с промените в Закона за спорта от 2020 г. бе решено, че един спортен клуб може да членува само в една спортна федерация. Това наруши организационната дейност и в момента в асоциацията членуват 32 клуба.

"Ученическите игри 2023" са основна изява в областта на ученическия спорт. Провеждат се ежегодно в три възрастови групи: 5 – 7 клас, 8 – 10 клас, 11 – 12 клас. Учениците се състезават в 8 вида спорт: баскетбол, хандбал, футбол, волейбол, лека атлетика, тенис на маса, бадминтон и шахмат.

Ученически игри, волейбол, зона 11-12 клас, Снимка: Росен Ракаджиев

Пандемията дава своето отражение върху развитие на спорта в училищата. В момента много трудно се възстановява структурата на Българска асоциация "Спорт за учащи“, допълва Миланов.

"Има много общини, които помагат по всякакъв начин за провеждането на областните етапи на  "Ученическите игри" – там, където няма членове на клубове на асоциацията. За съжаление има и общини, които пречат за провеждането на тези състезания", посочва Николай Миланов.

Престоят зоналните състезания, които са предпоследния етап от състезанията за ученици.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50

Мальовица посреща първото издание на Националния туристически фестивал

От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..

публикувано на 15.07.24 в 09:34

Как да се храним в жегите?

В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Велизар Шаламанов: Какво означава да зачеркнеш един народ

Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..

публикувано на 15.07.24 в 08:50