Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниел Върбанов: Да пазим нашето и да не се страхуваме да сме различни (видео)

Снимка: БНТ

Даниел Върбанов е млад актьор, който бързо се превърна в любимец на публиката. Той е познат на зрителите от ролята на Баян в сериала “Войната на буквите“.

След като прекъсва образованието си в Англия, Даниел се връща в България и кандидатства в НАТФИЗ, където е приет и пълноценно учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство в класа на проф. Атанас Атанасов.

В ефира на предаването “Нашият ден“ младият актьор споделя за себе си, че предпочита хората да решат как да го възприемат:

“обикновено хората са с много грешна представа кои са и как се възприемат от другите“.

Казва, че го вълнуват нещата, които вълнуват и неговите съвременници, “не живея в Х век“, казва той, шегувайки се.  

Изкуството е онова, което го зарежда и мотивира. То е и нещото, което го кара да си поставя цели.

Относно тълкуването на историята във “Войната на буквите“ споделя:

“Чисто исторически много хора имат различни гледни точки върху това какво се е случило. По някакъв начин изворите си противоречат. Хубаво е да имаме усещането за идентичност като народ. Нашият език е много ценен в това отношение. Да пазим нашето и да не се страхуваме да бъдем различни“.

Запитан дали следи политическия живот в страната, отговаря, че не му остава достатъчно време, за да е много запознат и да следи интензивно новините.

В ефира на предаването актьорът сподели и различни забавни и интересни моменти по време на снимачния процес на сериала  – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България - без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10

Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век

Един нов, по различен поглед към българското изобразително изкуство предлага със своята изключително любопитна изложба Софийската градска художествена галерия.  Изложбата се нарича  “Анимализмът: посоки и прояви в българското изкуство от XIX до XX век”  и проследява една слабо развита тема в нашето изкуство – пресъздаването на животните като..

публикувано на 07.06.23 в 12:08

Новата детска книга на Петя Кокудева

Писателката и пътешественичка Петя Кокудева представи своята последна детска книга "Изобретенията на мечока Дърабъра", която е част от поредица за начинаещи читатели – Клуб "Търсачи на истории". В нея са съобразени оформлението, шрифтът и хартията според нуждите на неопитния читател, като по необикновен начин серията спомага децата да придобият опит в..

публикувано на 07.06.23 в 11:44

Преосмисляне на миналото с "Варненско лято" 2023

Когато става дума за празник на театъра у нас, при това не просто на българския, а на световния, от вече 31 години насам аналогията е само една – "Варненско лято". Международният театрален фестивал е еталон за времепространство, което издига в култ играта в нейния най-възвишен вид. Тази година това го затвърждават всичките 25 спектакъла, които..

публикувано на 07.06.23 в 10:52
Хана Стивънс

"Когато ги няма" на Хана Стивънс – истории за неизлечими липси

Д-р Хана Стивънс е британска писателка, известна с кратките си разкази и художествена документалистика. Нейният сборник "Когато ги няма" се появи на българския книжен пазар в превод на Ана Пипева. Хана Стивънс е и директор на организацията Wind& Bones, която използва разказването на истории като катализатор на положителна социална промяна. В..

публикувано на 07.06.23 в 09:52