Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 7 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 5 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Йоланта Попова
• Що е то NFT блокчейн платформа и кога човешкото тяло се превръща в произведение на изкуството?
Навлиза ли в нов етап дебатът за високите технологии в света на изкуството? Възможно ли е след време изкуственият интелект да оценява картини, скулптури и антики?
И още – човешкото тяло като произведение на изкуството.
За авангардните модели и боди-арт шедьоврите, що е то блокчейн и как се променя пазарът за различните колекционери?
Един разговор с дизайнера и художника Оксана Николова.
• Как остарява сърцето на българина?
Защо в България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация и възможно ли е черната статистика да бъде обърната?
Какво яде, как живее и остарява българинът, ще разберете от хранителния терапевт, физиолог, сертифициран нутриционист, докторанта по човешка физиология в областта на ендокринните смущения и храненето, магистъра по хранене и здравен мениджмънт Яна Данаилова.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Диляна Трачева
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да се насладите на качествен уърлд и етнопоп от Гърция и остров Кипър.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор "Мистерията на българските гласове", хор "Ваня Монева", хор към ансамбъл "Пирин" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Плачещата върба", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Не падай духом" от Станислав Стратиев – 2 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• Епизоди от живота: Да се събудиш с чаша ароматно кафе, пленителен изгрев и... розово фламинго пред балкона. За трепетите на едно семейство, живеещо до Атанасовското езеро и ежедневните срещи с редкия за България вид. Разказ на бургазлийката Таня Читадзе.
• Коментар на теми от седмицата
• Разговорът
• Времето на редактора: Как Хасково и Одрин заедно търсят общото в културата и историята си и по този начин работят за осъществяването на "транс-тракийска връзка". Разговор Милена Трендафилова от "Алианс за регионално сътрудничество и развитие", Хасково.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Таня Любенова
• Родителските права и правото на лични отношения с детето. Попечителството и българското законодателство.
Събеседник: Юлия Старчева
• Съвети на адвоката: адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• "Варгас блус бенд" с нов албум – "Stoner Night" 2023.
• Жените в блуса: Даниел Никол.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Таня Димова
На живо от радио "Стара Загора"
• "75 кадъра история" в Регионалната библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора – разговор с фотографа Драгия Драгиев и Надежда Груева, директор на библиотеката.
• Културният афиш на Старозагорския драматичен театър "Гео Милев" – разговор с директорката Светла Тодорова.
• Историята на Националното училище за сценични и музикални изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора и неговата концертна дейност – разговор с Красимир Къшев, директор на училището.
• Градската художествена галерия в Стара Загора представя ретроспективна изложба, посветена на 100-годишната от рождението на художника Георги Стефанов – разговор с Марин Добрев, куратор на изложбата и директор на галерията.
• Ръководителят на ансамбъл "Загоре" Христо Иванов разказва за новите спектакли в репертоара на фолклорната трупа.
• "Мозайка от миналото на Стара Загора" - книга от проф. Светла Димитрова и Снежана Маринова.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Даниела Найденова
Мюзикълът "Моята прекрасна лейди" на Фредерик Лоу и Алън Джей Лърнър

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Медиите и изборите в България.
• Изборите като война и войната като избор в медиите и книгата "Преди да измият кръвта" на Йордан Ефтимов, поет и преподавател в НБУ.
• Как дезинформацията и руската пропаганда повлияха на изборите в България. Събеседник: Димитър Вацов, професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет, зам.-главен редактор на сп. "Критика и хуманизъм".
• "Ти не си журналист" – защо политиците имат такова отношение им към журналистите. Събеседник: доц. Георги Лозанов, преподавател във ФЖМК и бивш председател на СЕМ.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Танцът като музикален жанр": Салтарело.

от 17.00 до 18.00 часа
"Ефир приключение": И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев и Асен Масларски
В предаването ще отбележим Седмицата на гората. Събеседници са известни специалисти, деятели и природозащитници.

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Документален запис на авторския концерт на баскитариста Радослав Славчев – Riverman. Събитието се състоя на 17 ноември 2022 година в Първо студио на БНР, с участието на Биг бенда на Радиото, дирижиран от Антони Дончев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
В петъчната вечер избираме записи на един от най-прочутите ни цигулари. Емил Камиларов е първият българин, докоснал струните на цигулката на Паганини след победата на конкурса  в Генуа през 1961 г. "Роден виртуоз" го нарекоха тогава  в италианския печат, а през 1967  е удостоен с тъй ценния медал на фондация "Изаи" за изключителни постижения, съизмерими с тези на всепризнати майстори като Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Дзино Франческати… В Златния фонд на БНР се пазят записи на Емил Камиларов като солист на Софийската филхармония в Първия концерт на Николо Паганини, а също в партньорство с радиосимфониците във Втория цигулков концерт на Бела Барток. Емил Камиларов и Савка Шопова свирят брилянтно соната за цигулка и пиано №3 от Йоханес Брамс. И още: документален звук от концерт на Дина Шнайдерман и Емил Камиларов след завръщането им на родна земя през 1997. С основания от тях ансамбъл "Колегиум музикум" представят ла минорния концерт на Антонио Вивалди.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Продължаваме да говорим за проблема с насилието над жени и момичета у нас
Разговор с Олга Матеева за изложбата с кауза "Пробуждане между редовете" (от 6 до 16 април) във Варна в новото пространство за кулутурни срещи ReBonkers. Експозицията е вдъхновена от литературните истории на жени в жанра флаш фикшън, претворени в 30 вълнуващи картини. Товрбите са дело на 23 популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, които претворяват историите на #ЖенитеSurvivors.
#ЖенитеSurvivors е първата по рода си българска общност на жени, освободили се от емоционално или физическо насилие и започнали нов живот.
Ще ви представим и някои от изводите, препоръките и решенията от Конференцията, провела се миналата седмица в Пловдив: "Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие", организирана от Българската платформа към Европейско женско лоби.
• За нагласите, стереотипите и предразсъдъците за социалните роли на половете, за постигането на равнопоставеност на жените и мъжете, за нуждата от нови учебни и изследователски програми в образователните институции у нас, даващи гласност на проблема насилие над жени, както и за възможните решения, разговаряме с:
- доц. д-р Стойка Пенкова - декан на Философско-исторически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски", преподава Социологически науки в ПУ;
- Мишо Гръблев – юрист, журналист, докторант във Философско-исторически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски", преподава "Комуникации в образователната среда" в ПУ.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Милена Николаева
Избрано от архива: Изпълнения на певицата Виолета Шаханова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03