Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов брой на "Списание за танц"

В навечерието на Международния ден на танца, който светът отбелязва всяка година на 29 април, вече по традиция излиза и новият брой на единственото българско печатно издание, посветено на съвременния танц, класическия балет и танцовата култура – "Списание за танц".

Първата възможност за всички читатели и изкушени от танца практици и зрители да разгърнат 120-те красиви страници на брой 5 и да се потопят в полифонията от танцови измерения, за които броят разказва, е на 27 април от 18.00 часа в бар "Шрьодингер", където ще се състои премиерата на изданието. След това броят може да бъде закупен онлайн и от физически обекти в цялата страна, подробно описани на dancemag.eu

Водеща тема на новия брой на "Списание за танц" е "Телата на танца". По повод избора и подхода към нея, главната редакторка на списанието, Ангелина Георгиева, споделя: "В своя ход във времето танцовото изкуство винаги е усвоявало, преработвало, но и създавало различни концепции и разбирания за тялото. Днес то премахва всякакви прегради в експериментите с това какво могат да правят телата на сцената. Активира политическия потенциал на тялото като средство за овластяване на различни общности и за дестабилизиране на съществуващи норми. В рубриката "Тема на броя" се постарахме да изградим картина на отличаващи се стратегии на представяне и политики към тялото в съвременния танц, които го и променят, както и да оставим да прозвучи многогласието в него."

Редом с оглеждането на водещата тема през различни перспективи, брой 5 на "Списание за танц" обръща внимание на други съществени разговори и предлага лична среща с изгряващи и вече наложили се български и международни творци и изследователи. Вярно на себе си, изданието проследява различни исторически траектории, през които са се формирали течения и практики в танца. На страниците му намират място и първите български преводи на важни изследователски текстове, основополагащи за теоретичното осмисляне на танцовото изкуство. Броят се вглежда и в настоящето с рецензии върху някои от най-любопитните танцови и балетни премиери през сезона, разказва за възхода на суинг културата в България, както и навлиза в разговор за продължаваща война в Украйна и нейното отражение върху телата, хореографията и обществата ни.

Цялото съдържанието на тазгодишното издание, както и на всички броевете дотук, може да откриете на dancemag.eu, както и ако последвате "Списание за танц" във Фейсбук и Инстаграм с @dancemageu.

"Списание за танц" е инициирано от фестивал "Антистатик" в рамките на европейския проект "Life Long Burning – Futures Lost and Found (LLB3)” финансиран от програма "Творческа Европа" на ЕС. Реализира се от "Брейн Стор Проджект" и "Номад Денс Академи - България" с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15