Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото антропологично проучване на алтернативната рок сцена у нас е с изчерпан тираж

| обновено на 28.04.23 в 08:01

Гергана Райжекова е изследовател на алтернативната музикална сцена в България. Авторката е посветила голяма част от работата си на документирането на рок алтернативното движение в България и анализирането на клубната дейност в страната с акцент на клубовете като „медия“ и канал за музикална комуникация. Занимава се и с това как съвременната музикална клубна култура оформя вкуса на публиката и оказва влияние върху музикалните групи.

В книгата си "Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България", писателката представя първото антропологично проучване на алтернативната музика в България. Това е рядък вид рок документалистика за българската сцена, която съдържа седем пълни дълбочинни интервюта с ярки представители на музикалната сцена. Книгата включва и ценни фотографии на алтернативни групи и клубове.

"Невидимият рок" е едно сериозно научно изследване, което е част от работата на Райжекова като преподавател в Нов български университет. Въпреки увлекателния стил на разказа, тя е насочена към сериозния читател, който желае да се запознае с темата и да разбере значението на алтернативната музика у нас. 

От тиража на "Невидимият рок" са останали само три бройки, които са в къщата на авторката. Според нея книгата е постигнала своята цел - да остане в архивите и да бъде налична в библиотеките.

Гергана Райжекова е и сугестопедагог със сертификат № 270/2011 и преподавателски опит. Нейните сугестопедични стаи Debussy и Chopin са главни пана в изложбата на Трансформаторите в изследването как средата влияе на процеса на възприемане на знания.

Повече за нейната книжка, насочена към тази тематика - “Miss Jelly FIsh: Leaving Planet Earth" - чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30

"Заплаха от ракети" – а животът продължава да тече

Как се живее под постоянната "Загроза балiстики" в Украйна питат двама млади български артисти – художничката Лекси Фльор и режисьорът Лазар Въздухарев. За да си отговорят на този въпрос, те не разчитат на въображението си, а се качват в поочукан кабриолет и потеглят към страната, в която от повече от две години се сипят ракети. Резултатът,..

публикувано на 11.07.24 в 14:51

Романът "Капризно лято" – за опитни читатели с чувство за хумор

Малък провинциален курорт и лятна скука – докато не се случва едно вълнуващо събитие. "Капризно лято" е роман, написан преди почти 100 години от чешкия писател Владислав Ванчура. Романът е безкрайно увлекателен и свеж, по думите на издателката Десислава Желева. Преводът от чешки е дело на Васил Самоковлиев, а илюстрациите в книгата са на чешкия..

публикувано на 11.07.24 в 14:26
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. Срещаме слушателите на "Тerra Култура" с Марио Гергинов , зам.-директор на иновативното училище 104 СУ "Иван Богоров" . Ваканцията е за учениците. Училищното ръководство се подготвя за приема на новите гимназисти през учебната 2024/2025 година, споделя Гергинов...

публикувано на 11.07.24 в 12:50