Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новия роман "Вулкан" на Елена Алексиева

Премиерата на новия роман "Вулкан" на Елена Алексиева е тази вечер (27 април) в голямата зала на Гьоте-институт - София. Докато за много хора предишният роман на Елена Алексиева "Вълк" беше труден, "Вулкан" е лесен – не за възприемане, а за четене. 

Георги Ангелов, който ще представи романа в Гьоте институт, определя "Вулкан" като "книга, която ще ви запрати в друга реалност – вашата; книга, в която днес е вчера, но и утре; книга без герои, защото всички са герои; книга за прискърбната радост, безутешната утеха и мимолетната вечност; книга язвителна, пънкарски поетична, която те изритва с първата глава и те държи наелектризиран до последната. Книга за мен и за теб."

А какво мисли за писането и за този свой роман авторката Елена Алексиева, можете да чуете от звуковия файл.

Ето какво сподели в "Артефир" редакторът на книгата, литературният критик Борис Минков:

"Изключително удоволствие е да се чете новата книга на Елена Алексиева "Вулкан", както и предишните. За мен е много голяма радост, когато един такъв текст се появи – по много начини заявяващ отказ на това, което ни е познато в света и живота тук и сега. И същевременно с пулсираща отчетливост подреждащ тъкмо нашето живеене, само че в една такава особена перспектива – нито негативна, нито реалистично разпознаваема. 

Наистина чудесно е, че има такива книги, които по никакъв начин не се вписват в конюнктури и всякакви такива истерии около разпознаваемост, медийно присъствие и т.н." 

Елена Алексиева е родена в София и е завършила Първа английска езикова гимназия. Има магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и докторска от Нов български университет по семиотика/литература с дисертация на тема „Динамика и трансформации на знака. Екзистенциалната семиотика в романите на Дон ДеЛило и в Горски цар от Мишел Турние“ (2005).

Автор е на две стихосбирки: „Бримка на сърцето“ (1994) и „Лице на ангел-екзекутор“ (1996). Следват романът-дневник „Синята стълба“ (2001), сборниците с разкази „Читателска група 31“ (2005), „Кой?“ (2006, по библейски сюжети) и романите „Рицарят, дяволът, смъртта“ (2007) и „Тя е тук“ (2009). Следват разкази – „Синдикатът на домашните любимци“ (2010) и романът „Нобелистът“ (2011). През 2014 г. излиза първият ѝ сборник с пиеси, „Ангелски огън", а през 2015 г. и втори, „Жертви на любовта“. Сборникът съдържа три монодрами, от които са „Глас“ (Драматичен театър Пловдив, Народен театър „Иван Вазов“, Нов театър НДК) и „Мадам Мишима“ (награда „Икар“ за съвременна пиеса). „Приказките на господин Кабода“ 2017 г., романът "Свети Вълк", 2018. През 2021 излиза сборникът с разкази „Прекъсването на самсара“, който печели голямата награда на НЛН "Йордан Радичков".

Нейни книги са преведени на френски, испански, руски и сръбски език. Има редица публикации в периодични издания и антологии на английски, френски, немски, испански, руски, полски, унгарски и други езици.

Снимка – изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36