Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на новия роман "Вулкан" на Елена Алексиева

Премиерата на новия роман "Вулкан" на Елена Алексиева е тази вечер (27 април) в голямата зала на Гьоте-институт - София. Докато за много хора предишният роман на Елена Алексиева "Вълк" беше труден, "Вулкан" е лесен – не за възприемане, а за четене. 

Георги Ангелов, който ще представи романа в Гьоте институт, определя "Вулкан" като "книга, която ще ви запрати в друга реалност – вашата; книга, в която днес е вчера, но и утре; книга без герои, защото всички са герои; книга за прискърбната радост, безутешната утеха и мимолетната вечност; книга язвителна, пънкарски поетична, която те изритва с първата глава и те държи наелектризиран до последната. Книга за мен и за теб."

А какво мисли за писането и за този свой роман авторката Елена Алексиева, можете да чуете от звуковия файл.

Ето какво сподели в "Артефир" редакторът на книгата, литературният критик Борис Минков:

"Изключително удоволствие е да се чете новата книга на Елена Алексиева "Вулкан", както и предишните. За мен е много голяма радост, когато един такъв текст се появи – по много начини заявяващ отказ на това, което ни е познато в света и живота тук и сега. И същевременно с пулсираща отчетливост подреждащ тъкмо нашето живеене, само че в една такава особена перспектива – нито негативна, нито реалистично разпознаваема. 

Наистина чудесно е, че има такива книги, които по никакъв начин не се вписват в конюнктури и всякакви такива истерии около разпознаваемост, медийно присъствие и т.н." 

Елена Алексиева е родена в София и е завършила Първа английска езикова гимназия. Има магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и докторска от Нов български университет по семиотика/литература с дисертация на тема „Динамика и трансформации на знака. Екзистенциалната семиотика в романите на Дон ДеЛило и в Горски цар от Мишел Турние“ (2005).

Автор е на две стихосбирки: „Бримка на сърцето“ (1994) и „Лице на ангел-екзекутор“ (1996). Следват романът-дневник „Синята стълба“ (2001), сборниците с разкази „Читателска група 31“ (2005), „Кой?“ (2006, по библейски сюжети) и романите „Рицарят, дяволът, смъртта“ (2007) и „Тя е тук“ (2009). Следват разкази – „Синдикатът на домашните любимци“ (2010) и романът „Нобелистът“ (2011). През 2014 г. излиза първият ѝ сборник с пиеси, „Ангелски огън", а през 2015 г. и втори, „Жертви на любовта“. Сборникът съдържа три монодрами, от които са „Глас“ (Драматичен театър Пловдив, Народен театър „Иван Вазов“, Нов театър НДК) и „Мадам Мишима“ (награда „Икар“ за съвременна пиеса). „Приказките на господин Кабода“ 2017 г., романът "Свети Вълк", 2018. През 2021 излиза сборникът с разкази „Прекъсването на самсара“, който печели голямата награда на НЛН "Йордан Радичков".

Нейни книги са преведени на френски, испански, руски и сръбски език. Има редица публикации в периодични издания и антологии на английски, френски, немски, испански, руски, полски, унгарски и други езици.

Снимка – изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Теофилов

Иван Теофилов представя на "Аполония" "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм"

Тази вечер в Художествената галерия на Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", е представянето на поета Иван Теофилов и неговите книги "Детелина на хаоса" и "Антология на българския символизъм". "Антология на българския символизъм" излиза през 1995, но от години е с изчерпан тираж. Това е нейното второ издание, за което Георги..

публикувано на 30.08.24 в 19:35
Директорът на Фондация

Българската телеграфна агенция е носител на наградата "Аполон Токсофорос"

Българска телеграфна агенция (БТА) е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на Фондация "Аполония".  Статуетката връчи изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова на генералния директор на БТА Кирил Вълчев по време на официалното откриване на Празниците на изкуствата "Аполония" 2024.  Ето какво сподели в "Артефир" директорът..

публикувано на 30.08.24 в 19:00

Есен се задава

В редакция "Хумор и сатира" сме едни от първите, които улавят задаващата се есен, но това не може да помрачи лятното ни настроение. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпълнени от Тодор Колев, чийто 85-и рожден ден..

публикувано на 30.08.24 в 15:49
Цвета Софрониева

Цвета Софрониева: За красотата в грозното и потребностите на душата

Гост в "Нашият ден" е Цвета Софрониева – автор на поезия, проза, драматургия и есеистика. Софрониева е следвала физика в Софийския университет и има докторат по научна и културна история. Специализира в Кеймбридж, в Калифорнийския университет и в Чикаго. Авторката твори на български, английски и немски и е превеждана на 22 езика. Поетичното..

публикувано на 30.08.24 в 09:25

Галя Чунтова: Работата ми като художник винаги ми се отблагодарява

"Изкуството е както индивидуално, така и групово занимание, което дава на всеки един плюс към неговото развитие и възпитание. Рисуването е най-хубавото в моя живот, безценно е, то за мен дори е лечение.  В живота си съм се занимавала с различни дейности. Преди време преподавах рисуване на деца от 3 до 12 години. Всички деца, може доучилищна възраст,..

публикувано на 30.08.24 в 08:40