Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицко Финци на 90!

Един от най-любимите български актьори Ицхак Финци чества своя 90-годишен юбилей. В театър "Азарян", препълнен с публика, той игра, чете, представя по снимки на видеоекран свои спомени, свири на различни инструменти и пя. С таланта си изпълни с магично присъствие цялата сцена. 

Публиката, сред която бяха приятели, колеги и почитатели на Ицко Финци, се смя, плака и ръкопляска във възторг. 

Сред други четива, които той беше подбрал за вечерта, имаше един текст със заглавие "Спомних си" от неговата книга, издадена през 2009 г.

Чуйте документалния запис на този текст и песента по стихотворението на Иван Теофилов.

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Бащата му Самуел Финци, бил театрал – актьор и рецитатор. Режисирал самодейни театрални постановки в София и провинцията. След 1944 г. се занимава с търговия. 

Родителите му имали желание да стане цигулар, и затова от 7-годишен взима уроци по цигулка. "Имахме радио и тогава родителите ми казваха да слушам как свири Хуберман. Искаха да стана най-великият цигулар в света", разказва актьорът.

За първи път в театрално представление бъдещият актьор играе още в забавачницата. Той е едно от седемте джуджета край Снежанка. За ролята си спомня: "Сигурен съм, че бях малко влюбен в самата Снежанка и много трепет изпитвах от това, че на снимката съм до нея и така леко се докосваме някак си, че тя си е сложила ръката на рамото ми. Такива неща имаха значение".

Снимки – НДК и Съюз на артистите в България


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00