Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицко Финци на 90!

Един от най-любимите български актьори Ицхак Финци чества своя 90-годишен юбилей. В театър "Азарян", препълнен с публика, той игра, чете, представя по снимки на видеоекран свои спомени, свири на различни инструменти и пя. С таланта си изпълни с магично присъствие цялата сцена. 

Публиката, сред която бяха приятели, колеги и почитатели на Ицко Финци, се смя, плака и ръкопляска във възторг. 

Сред други четива, които той беше подбрал за вечерта, имаше един текст със заглавие "Спомних си" от неговата книга, издадена през 2009 г.

Чуйте документалния запис на този текст и песента по стихотворението на Иван Теофилов.

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Бащата му Самуел Финци, бил театрал – актьор и рецитатор. Режисирал самодейни театрални постановки в София и провинцията. След 1944 г. се занимава с търговия. 

Родителите му имали желание да стане цигулар, и затова от 7-годишен взима уроци по цигулка. "Имахме радио и тогава родителите ми казваха да слушам как свири Хуберман. Искаха да стана най-великият цигулар в света", разказва актьорът.

За първи път в театрално представление бъдещият актьор играе още в забавачницата. Той е едно от седемте джуджета край Снежанка. За ролята си спомня: "Сигурен съм, че бях малко влюбен в самата Снежанка и много трепет изпитвах от това, че на снимката съм до нея и така леко се докосваме някак си, че тя си е сложила ръката на рамото ми. Такива неща имаха значение".

Снимки – НДК и Съюз на артистите в България


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51