Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Природата – духовен лечител в живописните платна на Явора Петрова

В галерия "Стубел" вече е подредена новата самостоятелна изложба на художничката Явора Петрова (за трети път на това място), предимно живописни платна, маслена живопис, обединени от темата за природата. 

Природата – като обект на съзерцание, като духовен лечител и неизчерпаем извор на щастие, и както споделя по-късно авторката, "тя ни прави по-смирени и по-добри". Колекцията има посвещение "Утро", но Явора Петрова добавя: "Това е изложба за Гергьовден, за Егрека, за Агнеца и за християнските добродетели".

С изострено светоусещане през годините Явора Петрова е интерпретирала стихове на Яворов и Борис Христов, изключително впечатляващи са рисунките ѝ към Пабло Неруда, но сега изгражда един друг живописен свят на висока естетическа култура, който отваря нашите сетива към значимото и стойностното. 

Доц. Ружа Маринска пише в своята книга: "За да проникнем дълбоко в нейния живописен свят, ни трябват два ключа: единият – този на развитата пластическа култура, но без втория ключ ние пак ще се окажем пред затворени врати. Това е ключът на модерно чувстваща личност на ХХI век."

Изложбата може да бъде видяна до 25 май в столичната галерия "Стубел".

Чуйте от звуковия файл Явора Петрова за новите ѝ, дълбоко свързани с националната идентичност, платна.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят"

От 6 до 8 октомврив София, Долна Баня и Ботевград ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета".  Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия.  Участници във фестивала са четири момчешки формации:..

публикувано на 04.10.23 в 17:52

Фестивал събира за тринайсети път млади театрали в Ловеч

От 2 до 6 октомври Ловеч е домакин на традиционния фестивал "Младите в театъра". Домакин и организатор на театралния форум, който води началото си през 80-те години на миналия век, е Драматичният театър в града. По традиция фестивалът беше открит с представление на домакините. Тази година това е премиерният спектакъл "Звездното дете" по..

публикувано на 04.10.23 в 16:11

Необикновеният живот на Пол Нюман

Холивудският актьор Пол Нюман приема мемоарите си като жест към потомството. Книгата, наречена "Необикновеният живот на един обикновен човек", е подготвяна дълго от неговия близък семеен приятел Стюарт Стърн, но след поредица от събития в крайна сметка излиза доста години след смъртта на Нюман. Актьор, режисьор, автомобилен състезател, 10 пъти..

публикувано на 04.10.23 в 15:05

Калина Богоева – отдадена на красотата

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура. Творческа вечер на..

публикувано на 04.10.23 в 13:10

Панорама на Апостол Карамитев в кино "Влайкова"

По случай 100 години от рождението на великия артист Апостол Карамитев кино "Влайкова" ще прожектира 8 от най-хубавите филми с неговото знаково участие.  На 16-и октомври 2023 г. (понеделник) от 18.30 ч. ще можете да гледате само в кино "Влайкова" новата документална лента на БНТ1 от рубриката "БНТ Представя", посветена на актьора "Апостол – силата на..

публикувано на 04.10.23 в 11:13