Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Щерьо Ножаров:

Неефективността на бюджетната политика води до разискване на промени в данъчната система

Доц. д-р Щерьо Ножаров
Снимка: bia-bg.com

Данъчната реформа, предложена от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), включва въвеждането на необлагаем минимум и 15% данък върху доходите на физическите лица. Това предложение би осигурило допълнителни 1,5 милиарда лева на годишна база за работещите. Според Любослав Костов, главен икономист на синдиката и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучения, всяко работещо лице би получило допълнителна 13-а заплата, ако бъдат въведени необлагаем минимум и 15% данък върху доходите, вместо настоящите 10%. Това беше заявено от Костов по време на интервю за Българското национално радио (БНР).

В интервюто за предаването "Нашият ден" доц. д-р Щерьо Ножаров коментира различни аспекти на данъчната система и бюджетната политика на България. Той отбелязва, че винаги когато има неефективност в бюджетната политика, се обсъждат трайни промени в данъчната система. Ножаров подчертава, че външните фактори, като продължаващата война в Украйна и отзвуците от пандемията, също трябва да бъдат взети предвид при анализа на данъчната политика.

Относно предложенията на КНСБ, Ножаров ги коментира като “изразени в малко странен контекст“. Той отбелязва, че вече съществува необлагаем минимум, въведен през пандемията, наречен "данъчни облекчения за непълнолетни лица в семействата". Това вече предоставя определени данъчни облекчения за семейства с три или повече деца. Ножаров обръща внимание, че пълният данък върху доходите се плаща само от тези семейства, в които и двамата родители получават средна работна заплата или по-голяма от средната.

Сред предложенията на КНСБ са също вдигане на корпоративния данък от сегашните 10 на 15% и въвеждане на нови данъци - върху финансовите транзакции и така наречения "дигитален данък".

Във връзка с предложението за корпоративния данък, Ножаров твърди в предаването, че според него “синдикатите не правят разлика между данъчната ставка и ефективната данъчна ставка“.

В Европа съществуват примери, при които корпоративната данъчна ставка е между 20% и 30%, но ефективният данък е по-нисък от този в България. Той дава пример с Италия, където данъчната основа може да се намали до 50% за инвестиции във високотехнологични активи, въпреки че ставката е около 27%.

В предаването доц. Ножаров анализира и бюджетната ситуация в България, като коментира бюджетния дефицит, който в момента е около 12 млрд. лева. Той отбелязва, че, освен капиталовите разходи, които вече са обсъждани, е важно да се обърне внимание и на други аспекти.

Ножаров отбелязва, че нашата икономика има инвестиции много по-малко от нормалното ниво, само 20% от БВП. За да се постигне висок икономически растеж, а не едва 1,5%, е необходимо инвестициите да се увеличат значително и да достигнат нива над 20%. Той подчертава, че намаляването на капиталовите разходи не би било предпочитаемо, тъй като инвестициите са от съществено значение за развитието на икономиката.

Друг аспект, който Ножаров посочва, е увеличението на разходите за издръжка на министерствата и държавната администрация. В последните две години тези разходи почти се удвоили. Той отбелязва, че ако тези разходи за издръжка бъдат намалени, без да става въпрос за освобождаване на хора, а за оптимизация на разходите, може да се осигури резерв от около 2 млрд. лева. Освен това, от капиталовите разходи може да се извлече около 1,5 милиарда лева. “Това са потенциални резерви, които могат да помогнат за облекчаване на бюджетния дефицит„, твърди икономистът.

Според Ножаров, “фокусът на дебатите е изкривен“ и трябва да се обърне внимание на реалните възможности за икономии и подобрение на ефективността в системата.

“Ако върнем намалените ставки на ДДС и ДДС-то стане отново такова, каквото беше преди данъчните диференциации, ние ще спестим само половин милиард. Ако подобрим ефективността на издръжките на министерствата обаче, ще спестим около 2 млрд. и 200 млн.“, посочва още доц. Ножаров в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13