Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 22 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 36 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и шлагерна музика от Тонга и Таити.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Елена Беделева, Димитър Лукарски, Румяна Филкова, Петър Захариев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Раму и мангото", по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Неродена мома", по българска народна приказка – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Община Видин предоставя 200 пакета ваучери за безплатен достъп до културни събития на деца от 6 до 18 години. Интервю с Борислава Борисова, зам.-кмет на община Видин.
• Темите на деня:
- В международния ден за биологично разнообразие колко и какви са защитените зони на територията на България; какво е състоянието на защитените местообитания и видове; кои са най-застрашените еко системи и видове? – разговор с Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българска фондация Биоразнообразие.
- За поредна година танцова компания с ръководител Филип Миланов организира безплатно обучение по съвременен танц, водено от  танцовия изпълнител и педагог Марина Попова. Разговор с Филип Миланов за обучението, програмата, какво представлява заключителният сайт-спесифик пърформанс и кой може да се включи в кастингите на 27 и 28 май.   
• Разговорът:
За най-голямата българска шоубизнес конференция  SPIKE Bulgarian Music Showcase, която се провежда в Пловдив на 25, 26 и 27 май 2023 г., за която в града на тепетата пристигат над 220 участника, от които над 40 делегати, висок ранг музикални специалисти от цял свят, включително от Канада и Япония – разговор с Боян Пинтър - организатор на форума, и Ангел Каспарянов (вокал на "Me And My Devil") - участник в шоукейса.
• Минути на редактора: "Нашиятъ Казанлъкъ" – безценната според съставителите ѝ книга, която събира в 520 страници 900 антикварни снимки и картички запечатали част от историята на Казанлък. Разговор със Стефан Папукчиев, директор на Музея на фотографията в Казанлък.
• Terra Култура
Акценти от изминалата седмица.
Културен код:
- Тайните и магията на българската везба – с Маргарита Георгиева, която е от стар род с пето поколение везбарки, както и за картата на България в шевици, която Ирен Ямами дари на Националния исторически музей.
- Ще има ли Музей на порцелана в България и какво наследство ще представи? – с колекционерите на порцелан Антонина Попова и Йоан Славов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Информация за петото издание на "Младежки джаз фест София” – форум за изява и среща на млади творци, работещи в сферата на джаза и импровизацията. Събитието ще се състои от 25 до 27 май 2023 г. Разговор с организатора - композитора и музикален педагог  Йордан Владев
• Нови записи на Ники Шрайър, Гретчен Парлато, Кейти Джордж, група "Saje” и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Премиера на книгата "Това е краят на света и се чувствам добре” – разговор с автора Стефан Касев
• Представяне на "Китайски приказки” – интервю с отговорния редактор на изданието Гергана Козарева
• Радослав Чичев за литературния маршрут, посветен на поета Иван Радоев "Аз съм направен за чудене!”
• Гьоте-институт България и галерия Credo Bonum представят нови имена на художници с актуалната групова изложба "Арт Старт 2023"
• Представяне на каталог "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни”
• Анжело Красини с "Преродени" – изложба накити

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на цигуларката Валя Дервенска. В програмата: Сергей Прокофиев, Виенявски – Крайслер, Корсаков – Ефрем Цимбалист, Хиндемит, Тартини, Яначек, Сен-Санс.  

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
тема: "За Знаньето, Духа и Мъдростта"
Два дни преди Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост в студиото разговаряме с учителя Теодосий Теодосиев и режисьора кинодокументалист от БНТ Николай Василев. По телефона включваме и проф. Теньо Попминчев от Калифорнийският университет, Сан Диего. Той е бивш ученик на учителя Тео. През 2016 г. е избран е сред десетте най-обещаващи учени в света, които са способни да го променят, в класация в списание Science News

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Михайлина Павлова
Знамето - символът на непреходни ценности
4 тема: Бойните знамена – най-древните знамена
Подробности за хоругвата и щандарта – първите видове бойни знамена. Корнетът - знаменосец в ескадрона. Бойното знаме и военната част – върховна връзка между символ и вещ. Как се освещава бойното знаме? Протоколът на военноморския флот по отношение на знамената. Видове знамена – корпоративни, землячески, на училища, гимнастически дружества, младежки и женски организации, еснафи и сдружения. Кои са знамената в моторния спорт и на… морския бряг?
Гости: д-р Даниела Цанкова-Ганчева, зам.-директор на Националния военноисторически музей и д-р Стоян Антонов, гл. асистент в катедра "Етнология” на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски”.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Интелигентността и децата - как и защо българските деца се оказаха едни от най-умните в света според тестовете на Менса?
Гости: Милена Арав – зам.-председател на Менса България и Даниела Лечева, психолог на организацията – за първите в историята на Менса България тестове за интелигентност за деца, които започнаха да се провеждат от началото на годината.
• Рубрика на Министерството на туризма: Фестивалът "Новите звезди на България" в Ловеч - разговор с артистичния директор Кристиян Костов.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
Дарина Славчева разказва за XII Международен фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".
От Илия Луков научаваме за XVII Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето".
Дора Петкова дава подробности за XVI Национално надиграване "Тъпан бие, хоро се вие".

от 19.00 до 20.30 часа
Концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев
Директно излъчване от Първо студио на БНР

от 20.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Калина Томова
Концерт от "Барбикън хол" в Лондон на Симфоничния оркестър на Би Би Си, състоял се на 5 октомври 2022 г. под диригентството на Сакари Орамо и със солист Борис Гилтбург – пиано. В програмата: С. Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 2; Софи Лаказ – "Въздишки на звезди" (световна премиера); С. Прокофиев – "Пепеляшка", сюита № 1.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" на живо от "Сингълс" в НДК с концерт на френско-японския квинтет PoiL Ueda (Антоан Арнера – кийборди, Борис Касон – електрическа китара, Гийем Мейер – барабани, Беноа Льоконт – бас и Джунко Уеда – глас и средновековна японска лютня сацума-биуа)

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Бил Евънс & Гил Евънс.
Пианистът, който успява във висша степен да обедини най-добрите традиции в джаза, да ги оплете в едно цяло с импресионистичната си хармония и да постави основите на модерния джаз, това е Бил Евънс. Той е музикантът, довел до пълно съвършенство изкуството на джазовото клавирно трио.  
Когато някой каже "аранжимент а ла Гил Евънс", за посветения е ясно, че става дума за изискана, нестандартна и богато темброво нюансирана музика. Гил Евънс е най-влиятелната фигура по отношение на звучността в модерния джаз. Той придобива голяма популярност сред джаз средите в края на 50-те, когато с Майлс Дейвис създават заедно четири класически албума.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 1 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00..

публикувано на 30.04.24 в 18:35

Вторник, 30 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до..

публикувано на 29.04.24 в 08:10

Понеделник, 29 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Автентичен фолклор от Шотландия и Уелс. от 5.30 до 6.00..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32