Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Кокончев – ново име в сферата на музика за драматургията

Снимка: Стефан Врачев

В "Контемпо" представяме нови проекти на Давид Кокончев. Той работи основно в сферата на музика за драматургия: Филмова музика, музика за театрални и танцови спектакли, собствени композиции. В "Контемпо" Давид разказва за всички тях. Чуйте в записа:

Давид Кокончев завършва НУИ "Добри Христов" - гр. Варна със специалност кларинет при Иван Германов. Там той проявява интерес към дирижирането. Висшето си образование получава в НМА "Проф. Панчо Владигеров" - гр. София със специалност композиция при проф. Красимир Тасков.

Във връзка с въпрос, свързан с разнопосочните си проекти, Давид Кокончев споделя:

"Работил съм по десетки заглавия в сферата на киното в най-различни мащаби. В сферата на съвременния танц работя в последните 3 години и това важи и за театъра. През годините по отношение на музика в драматургията киното беше основната линия. Другите жанрове постепенно се прибавиха. Не знам с каква мерна единица да определя размера на творчеството си, нямам бройка. Но постепенно се акумулираха проекти вече десетина години."

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакълът "Цар Килимар" по музика на Жул Леви с премиера в Музикалния театър

Премиера на спектакъла по музиката на Жул Леви и либрето на Сабина Тянкова "Цар Килимар" може да бъде видяна на 2 март на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски" . Музикалната приказка повежда деца и възрастни в незабравимо пътешествие в света на истинската любов, която се справя с всяка пречка по пътя си, за да пребъде. "Голямо..

публикувано на 01.03.24 в 17:17
Анжела Маджарова (вляво) и Аделина Александрова

Арфистката Анжела Маджарова: Най-добре се чувствам в България!

"Много съм благодарна за всички места, на които съм била, защото за нас като артисти е изключително важно да имаме допир до различни култури – това ни обогатява много. Но най-добре се чувствам у нас и затова се и върнах" – казва Анжела Маджарова. Нежна и изящна като звуците, които изтръгва от любимия си инструмент, тя има забележителна..

публикувано на 01.03.24 в 11:45

"Далибор", опера в три действия от Бедржих Сметана

Музика: Бедржих Сметана Либрето: Йозеф Венциг (немски), Ервин Шпиндлер (превод на чешки) Първо изпълнение: 16 май 1868 г., Прага Действащи лица: • Владислав, крал на Бохемия – баритон • Далибор, рицар – тенор • Будивой, началник на стражата – баритон • Бенеш, тъмничар – бас • Витек, оръженосец на Далибор – тенор • Милада, сестра на убития бургграф –..

публикувано на 01.03.24 в 09:45

Програмата на еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2024 г.

1 март Свири Якуб Кушлик (пиано). 3.00 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Фантазия във фа минор, оп. 49. 3.14 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Четири мазурки оп. 30. 3.24 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Соната за пиано № 3 в си минор, оп. 58. 3.50 часа – Сезар Франк (1822-1890), Струнен квинтет във фа минор, M.7. Изпълнява Силезийски квартет. 4.23..

публикувано на 29.02.24 в 10:10

Сто години от рождението на Трифон Силяновски

Той е български творец със сложна и необикновена съдба, както е сложна и необикновена неговата личност. Той произхожда от видния крушевски род Силяновски: Прадядо му е строил главната църква в Крушево; от същия род са и генералите Георги и Васил Силяновски; баща му Димитър Силяновски е виден български юрист, автор на учебници, създател на школа в..

публикувано на 27.02.24 в 09:10