Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато Бах ти подаде лютня

Найджъл Норт
Снимка: nigelnorth.com

Изтъкнатият английски лютнист Найджъл Норт издаде нов компактдиск с музика от Йохан Себастиан Бах. Това, разбира се, не е първият албум на Норт с творби от композитора. През 90-те години на миналия век реализира антологията "Бах за лютня", състояща се от четири компактдиска, в които представя негови собствени интабулации на произведения на Бах за други инструменти. Сега обаче английският изпълнител обръща внимание на творбите, които в края на XIX век получават етикета "лютневи композиции" в изданието на Баховото общество.

Но дали Бах изобщо е писал за този инструмент е сложен въпрос. Така наречените "лютневи композиции" представляват аранжименти на произведения, създадени за други инструменти, но достигнали до нас и в интабулации за лютня, т.е. са били изпълнявани и на нея. Макар и да се предполага, че Бах не е можел да свири на инструмента, се знае със сигурност, че е притежавал два клавесина с кожени струни, които са имитирали тембъра и диапазона на лютнята.

Найджъл Норт от десетилетия се слави с интерпретациите си на музиката на композитора, като през 2002 г. известният му колега Джулиан Брийм, след като посещава негов концерт, казва следното: "Спомням си, че отидох на забележителен рецитал, такъв, който ми се ще аз самият да имам способност да изнеса: това беше концерт на Найджъл Норт с музика от Бах и бях поразен от майсторството и музикалността му. Истинско музикално изживяване – нещо, което не винаги се получава при изпълнителите на китара и лютня и което като цяло е доста рядко".

Интересно е, че Найджъл Норт има специална лична връзка с музиката на Бах. Ето какво разказва той в обложката на компактдиска: "Когато бях на 13-годишна възраст, свирех на цигулка и класическа китара и бях очарован от музиката на Бах. Слушах китарни версии на произведенията за лютня и всички налични записи на соловите сонати и партити за цигулка. Бях запознат с "лютневите композии" на Бах чрез едно издание за китара, където в бележките имаше някои подробности за лютнята, нейното настройване и табулатура – и исках да знам повече! През същата 1967 година, когато бях дълбоко потопен в музиката на Бах, сънувах как той, носещ перука, точно както в портретите си, ми подава лютня. Не ми каза нищо, доколкото си спомням. Но оттогава Бах и лютнята останаха много близки в сърцето ми".

Този вторник (23 май от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" слушаме изключителните изпълнения на Найджъл Норт от последния му двоен албум, посветен на "лютневите композиции" на Бах.

Снимки: nigelnorth.com, deux-elles.co.uk

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24