Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Снимка: Wikipedia

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова красив глас като момче, че е бил отвличан цели три пъти.

Много малко се знае за ранния живот на композитора. Роден в град Монс около 1532 г., Ласо може би е пял в църквата "Свети Николай". До нас са достигнали свидетелства обаче, че на 12-годишна възраст постъпва на служба при Феранте Гонзага, който пребивава в региона по това време, и скоро след това момчето го придружава до Милано, където Гонзага е управител на града. Пет години по-късно Орландо ди Ласо се мести в Неапол, където постъпва на работа при Константино Кастриото. Смята се, че по това време младежът започва да композира и че част от произведенията от първата му печатна колекция, издадена през 1555 г. в Антверпен, са от този период. След кратки назначения във Флоренция и Рим, Ласо постъпва през 1556 в двора на херцог Албрехт V в Мюнхен. Седем години след назначението си като тенор, композиторът е повишен на maestro di capella – длъжност, която ще заема в продължение на 30 години чак до смъртта си през 1594.

Основно задължение на Ласо през този период е било осигуряването на музика за богослужението, като основно място заемат месите му. Голяма част от тях са така наречените "пародийни меси", тъй като са създадени върху други произведения – мотети, шансони, мадригали – както негови, така и от други композитори. Месите на Ласо са определяни от музиколозите като "изключително инструктивна антология" на методите за разработване на предварително зададен музикален материал, независимо дали светски или духовен. В същото време обаче композиторът създава и кратки, силабични образци на жанра, които макар и да не демонстрират пълния му творчески капацитет, в по-голямата си част се радват на широка популярност по време на живота му.

Освен това Ласо твори и в жанра на мотета, мадригала, шансона и немската песен. Създава и над 100 Магнификата по време на живота си – значително повече от другите изтъкнати композитори от епохата (за сравнение Джовани Пиерлуиджи да Палестрина е автор на 35).

Този вторник (30май от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" ви представяме живота и творчеството на ренесансовия композитор Орландо ди Ласо с изпълнения на вокалните състави "Хилиард", "Орландо", Oxford Camerata, Европейския вокален ансамбъл, Камерния хор на Намюр, инструментален ансамбъл La Fenice и консорт "Ричеркар".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С концерт и представяне на игра започва есенното издание на фестивала Culturama

Темата за птиците, която тази година е основен фокус в петото издание на Culturama фест продължава и в есенните събития. На 1 октомври от 11 часа в Софийска градска художествена галерия, организаторите ще предложат на публиката забавно издание на дългогодишния си цикъл "Музика в Книга", но този път във формат "Музика в игра". "Играта "Гъска" е..

публикувано на 30.09.23 в 20:05

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: " Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на..

публикувано на 30.09.23 в 09:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2023 г.

1 октомври Свири оркестърът на "Санта Чечилия" с диригент Антонело Манакорда. 3.00 часа – Рихард Щраус (1864-1949), Буржоата благородник, оп. 60. 3.40 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Лучано Берио (аранжимент), Соната за кларинет във фа минор, оп. 120 № 1 в аранжимент за кларинет и оркестър. Солист: Алесандро Карбонаре (кларинет). 4.07 часа –..

публикувано на 30.09.23 в 08:15

"Капулети и Монтеки" на Белини, опера в две действия, шест картини

Музика: Винченцо Белини Либрето: Феличе Романи Представена за първи път: 11 март 1830 година в Милано. Действащи лица: • Тебалдо – годеник на Жулиета (тенор) • Капелио – предводител на Капулети и баща на Жулиета (бас) • Лоренцо – лекар и васал на Капулети (тенор) • Ромео – предводител на Монтеки (мецосопран) • Жулиета – дъщеря на Капелио..

публикувано на 29.09.23 в 13:02
Жулио Ресенде

Жулио Ресенде, фадо и Поинсиана

"Джаз+" на 27 сеп тември  ви запознава с португалския фадо-джаз композитор и китарист Жулио Ресенде в навечерието на излизането на албума му за независимото немско издателство АСТ, от който слушаме "Fado Poinciana for Ahmad Jamal". Премиерно звучи и излезлият преди пет дни пореден албум на наскоро гостувалия ни кубински пианист Роберто Фонсека, в..

публикувано на 27.09.23 в 11:15