Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Камъните на мисълта

Снимка: Гьоте-институт

Под заглавие "Камъните на мисълта" излязоха на български в превод на Стоян Гяуров записките на Хенинг Ритер – германски журналист, писател и преводач. В своя предговор към книгата авторът посочва възможните прочити на своите културно-историческифрагменти: 

"Известна предопределеност е налице и в това, което човек чете. Има книги, за които се пази свободно място в съзнанието на читателя. Във всеки случай тази илюзия възниква в ретроспектива. От друга страна, има свободни пространства в съзнанието, за които човек си въобразява, че знае с какво от прочетеното трябва да бъдат запълнени. Тези два вида духовно преживяване са резултат от упорито четене: веднъж то разкрива празни места в съзнанието, друг път разчиства терен в препълненото съзнание, така че всеки път читателят изживява различна история. Нека моите записки послужат като стимул за тези две преживявания." 

Представянето на книгата се състоя в Гьоте-институт, София с участието на Дора Минева, Митко Новков, Тони Николов, Георги Каприев, Клео Протохристова.

Чуйте репортажа с участието на Дора Минева, Стоян Гяуров и Георги Каприев.

Снимки – Гьоте-институт - София, изд. Сонм

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26
Фигурален портрет на Галин Малакчиев - мултипликации

Скулпторът Крум Дамянов, който промени представата за паметник

В Художествената галерия в град Кюстендил, сред картините на Владимир Димитров-Майстора, до 30 септември можете да разгледате впечатляващата мащабна изложба на академик Крум Дамянов.  "Скулптура и процес" представя творчеството на големия български скулптор в неговата цялост, времеви диапазон и проблематика – монументална и кавалетна скулптура, негови..

публикувано на 29.09.23 в 14:39