Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сакралната музика в двора на Джеймс IV

„Хоровата тетрадка на Карвър“
Снимка: National Library of Scotland

Ръкописът, известен като "Хоровата тетрадка на Карвър", представлява един от основните източници, съдържащи музика, изпълнявана в Шотландия преди Реформацията. Наречен на композитора Робърт Карвър, за който се смята, че може би е неговият създател, ръкописът е бил използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс IV (на снимката в текста).

Известно е, че монархът често е отдавал почит на света Екатерина, затова не е изненада, че една от месите, поместени в ръкописа, е създадена върху респонзория за тази светица. Произведението заема особено място в музиката в Шотландия от втората половина на XV век, защото комбинира както назадничави каденцови формули, които по това време вече са отпаднали от употреба, така и цветиста мелодичност, напомняща на по-късния репертоар от известната английска "Хорова тетрадка от Итън". Месата също така е пример за едно от големите нововъведения от петнадесетото столетие – оформянето на ординариума на месата като затворен цикъл. До началото на века все още отделните части се записват самостоятелно и не са обединени помежду си от общ мелодичен материал или структура.

Света Екатерина е сред най-важните мъченици в средновековна Европа. Родена в Александрия в края на третото столетие, тя е осъдена на смърт чрез разпъване на колело – затова и този метод на изтезание и смъртно наказание е известен като "Колелото на Екатерина".

Този вторник (6 юни от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" по програма "Христо Ботев" слушаме месата за света Екатерина и Магнификат из "Хоровата тетрадка на Карвър" в изпълнения на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриция Копачинская и Фазъл Сай

Световния ден на Музиката честваме с ексклузивни изпълнения на звезди от известни европейски зали

В празничното издание на 1 октомври слушателите имат уникалната възможност да чуят нови записи от три от най-престижните музикални сцени в света: Берлинската филхармония, Залцбургския фестивал и зала "Херкулес" в Мюнхен. На 21 октомври миналата година в прочутата Херкулесова зала в Мюнхен публиката горещо е аплодирала великолепния руски..

публикувано на 01.10.23 в 08:20

С концерт и представяне на игра започва есенното издание на фестивала Culturama

Темата за птиците, която тази година е основен фокус в петото издание на Culturama фест продължава и в есенните събития. На 1 октомври от 11 часа в Софийска градска художествена галерия, организаторите ще предложат на публиката забавно издание на дългогодишния си цикъл "Музика в Книга", но този път във формат "Музика в игра". "Играта "Гъска" е..

публикувано на 30.09.23 в 20:05

"Капулети и Монтеки" от Залцбург

Операта "Капулети и Монтеки" на Виченцо Белини е изпълнена два пъти концертно в рамките на тазгодишния фестивал в Залцбург. В тази интерпретация всичко звучи изпипано и в най-добрите традиции на белкантото. Рецензия за спектакъла в Music Today задава въпроса: " Възможно ли е Белини да бъде изпълнен концертно? Съдейки по неприкрития ентусиазъм на..

публикувано на 30.09.23 в 09:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2023 г.

1 октомври Свири оркестърът на "Санта Чечилия" с диригент Антонело Манакорда. 3.00 часа – Рихард Щраус (1864-1949), Буржоата благородник, оп. 60. 3.40 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Лучано Берио (аранжимент), Соната за кларинет във фа минор, оп. 120 № 1 в аранжимент за кларинет и оркестър. Солист: Алесандро Карбонаре (кларинет). 4.07 часа –..

публикувано на 30.09.23 в 08:15

"Капулети и Монтеки" на Белини, опера в две действия, шест картини

Музика: Винченцо Белини Либрето: Феличе Романи Представена за първи път: 11 март 1830 година в Милано. Действащи лица: • Тебалдо – годеник на Жулиета (тенор) • Капелио – предводител на Капулети и баща на Жулиета (бас) • Лоренцо – лекар и васал на Капулети (тенор) • Ромео – предводител на Монтеки (мецосопран) • Жулиета – дъщеря на Капелио..

публикувано на 29.09.23 в 13:02