Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Избрано от предаването
Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна и алпийска музика в изпълнение на духови оркестри от Австрия и Швейцария.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стамболка Генадиева, Садовска група, Георги Коев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт
редактор: Зорница Цветанова

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Детето на гръмотевицата", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ян Бибиян" от Елин Пелин – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: С какво се храним и до каква храна имаме достъп? – анкета.
• Темата на деня: В Световния ден за безопасност на храните търсим формулата за сигурност, здраве и вкус по отношение на храната, обусловения от храненето живот и диетите като начин на употреба.
Участват: Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", и доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене.
• Разговорът: Българските екскурзоводи и философията на пътуването – с Иван Пелтеков, лицензиран гид в Португалия и автор на концепции за сигурни и увлекателни турове за широк кръг туристи.
• Времето на редактора: разговор с маестро Владимир Кираджиев, професор във Виенския университет за музика и сценични изкуства, както и с трима от възпитаниците на университета, по повод съвместния концерт на Софийската филхармония и на Виенския университет за музика и сценични изкуства.
• Lege Artis
- Отзвук от 75-я извънреден Събор на Българския лекарски съюз (БЛС) – интервю с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС;
- НСИ: За една година разходите на домакинствата за здраве са нараснали с 13%;
- По повод 20-годишнина от създаването на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в троянското село Чифлик се проведе среща на ветераните – основатели на асоциацията. Тя обединява няколко съсловни организации, учредени през годините. Срещата, организирана от Плевенската организация, имаше и за цел представители от различни градове на страната да обсъдят наболели проблеми в здравеопазването и да споделят положителни практики , които да предложат на управляващите. Интервю с Румяна Кирчева, един от основателите на организацията и организатор на събитието.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Дичо пусна нова песен "И след съня", която ни отвежда към предстоящия му албум и юбилеен концерт;
• Пеперуда е името на нова група, съставена от добре познати и много любими музиканти – кои са те, ще научите с представянето на първата им песен "Без страх";
• Трио VIVA са тук с новата си песен "Дива река", написана от Славчо Николов от Б.Т.Р.;
• Борис Христов записа новата си авторска песен "Сън", която е и първата за него на български език;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Невена Праматарова
• Българското участие на престижен световен културен форум: 15-то издание на Квадриенале на сценографията в Прага. България се представя с творби на 30 български сценографи и пърформанс-инсталацията "Късни находки от антропосцена". Включване на комисаря за българското участие от Съюза на българските художници - Петя Боюкова, сценограф, костюмограф и преподавател по история на костюма в катедра "Сценография" в Националната художествена академия, и на режисьора Марий Росен.
• Синдикални организации в областта на културата подготвят протестна "Седмица без култура"
• Започва 14-ят Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер" в София. Гостуват киноведът и изследовател на анимационното кино проф. Надежда Маринчевска, председател на Международното жури, и художникът-аниматор Надежда Славова, директор на фестивала.
• Среща с актьора Любен Чаталов, носител на Наградата за цялостен принос в киното на 10-ия Международен филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора.
• "Изкуство без граници" – арт срещи "Дървото на живота" в Челопеч. Инициатива по идея на Арт пространство "Стилисимо". Разговор с музиканта Борислав Мирчев, създател на арт пространство "Стилисимо".
• Юбилейна изложба "Размисъл" на скулптора и художник Христо Христов във Варненската галерия "Папийон".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Валерия Христова
Лучано Павароти изпълнява италиански арии

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
1876-та между историята и митологията
Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. Колко поводи за национална гордост, но и за национален мазохизъм поради действителните и хипотетични предателства имаме? Войновски ли, Обретенов ли, други ли или никой от четата не е виновен за убийството на Ботев?
Разговаряме с историците професор Пламен Митев, професор Петко Петков и писателя Димитър Томов, наскоро издал книгата "По времето на неизгубените следи" за въстанието, Ботевата чета и съдбата на четниците ѝ в светлината на фактите и многобройните несъответствия.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Поредица "Тайните на човешкото тяло"

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Театърът като възможност за размисъл
Ливанският режисьор и съвременен артист Раби Мруе за силата на театъра да ни предпази от прибързани решения и крайни мнения, и за неговия специфичен театрален език.
• "Много шум в ефира" – Адела Пеева, председател на журито на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" - Стара Загора.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Традиционна и шлагерна музика от Франция, Италия и кантон Тичино в Швейцария. Сред участниците – певецът Фредерик Франсоа, виртуозният акордеонист Енрике Угарте (мелодии от френски филми), оперният тенор Роберто Аланя, който с успех изпълнява и канцонети от южна Италия, Роберто Муроло – сред майсторите на неаполитанската канцонета, Петру Гелфучи от остров Корсика, духовитите "Канти е Музике Тичино".

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
• Гост: Георги Стрезов.
• Композитор на месеца за юни е Чарлз Айвс
• Жени композитори: почитаме паметта на Кая Саариахо.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Какво представлява проекта "Работещ град", който изследва възможното по-устойчиво и екологично развитие на Индустриална зона Куклен – разговор с Ина Вълканова – координатор на проекта.
• А сега внимавайте: за предстоящия на 12 юни концерт на "Hollywood Vampires"

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• XIX Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица-Достойно есть" – Поморие, 7-11 юни 2023 г. – разговор с диригента Таня Никлева-Владева, музикален директор на фестивала.
• Акценти в XI издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" – Балчик, 7-11 юни 2023 г. представени от диригента д-р Валентина Георгиева, създател и артистичен директор на фестивала.
• 70 години детски хор "Добри Христов" – Варна с диригент Галина Станишева (11 юни 2023)
• Гост: проф. д-р. изк. Виржиния Атанасова с покана за концерта "Като роса на роза" (9 юни 2023) на камерния вокално-инструментален и танцов ансамбъл Tutti soli под нейно диригентство. Концертът е включен в програмата на 54-ия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 22 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов и Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 21.09.23 в 08:25

Четвъртък, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live at Mellen Jazz Fest 1990 ” на Джак Дежонет,..

публикувано на 20.09.23 в 08:05

Сряда, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 19.09.23 в 15:03

Вторник, 19 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.09.23 в 08:20

Понеделник, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Екзотични звуци на повече или по-малко познати майстори. Дафер Юсеф с последния му проект "Улиците с минаретата" в студио 104 на Радио Франс. Търсачите на световни..

публикувано на 17.09.23 в 08:15