Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Анна Лазарова
Снимка: личен архив

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем".

Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък се случи да попадна на стихосбирки, написани след повече или по-малко продължително мълчание на автора. Причините за това смълчаване са различни, но симптоматично е, че след паузата се появяват по правило силни и вълнуващи строфи. Изкушен съм да предположа, че "в дълбокото е немотата на поета". В дълбокото – на чувството и мисълта – е поезията на Анна Лазарова, в онази човешка дълбина, в която се срещат и сливат делничното и вълшебното, добре познатото ни и връхлитащото ни чудо. И ние, читателите на тази великолепна поезия, трябва да благодарим на поетесата, която открехва пред нас вратата към тази дълбина и ни подканва с малко тъжна, но светла усмивка да я последваме."

Анна Лазарова е носител на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев”, Шумен, 2015 година, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев”, 2015, Национална литературна награда "Георги Черняков“, 2016, награда на Фондация "Блага Димитрова“ за принос за развитието на българската литература и култура, 2016, награда от Националния литературен конкурс "Георги Давидов“, 2017 награда на Софийския университет "Студент на годината“ в раздел "Хуманитарни науки“, 2017 г. и други.

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20

Мечта, наречена Тарфа

"Мечта, наречена Тарфа"  е най-новата книга на Юлия Дивизиева, събрала разкази и поезия. Редактор и издател е Румен Леонидов, а на корицата е илюстрация на картина от художника Миню Бонев. Вдъхновител на авторката е морето. Морето като незабрава. *** Виждам в дълбокото на морето, Сигурно съм била амфибия. Чувам диханието му от дъното,..

публикувано на 21.09.23 в 11:08