Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

10
Снимка: birgitnilssonprize.org

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни от Р. Щраус, Жан Сибелиус, Вилхелм Стенхамар.


Биргит Нилсон съчетава здравата връзка със земята, наследена от семейната среда, с огромен, природно даден глас и силна воля за развитие, които я отвеждат на всички най-големи световни сцени и я превръщат почти четири десетилетия в еталон за вокално и драматично присъствие. След приключване на активната си изпълнителска дейност Биргит Нилсон отдава последните 20 години от живота си на подготовката на млади оперни таланти. Фондацията, носеща нейното име, основава през 2009 г. най-голямата награда в съвременния музикален свят, която е изключително признание за таланта и майсторството на избраните творци.


Бъдете с нас в съботната оперна вечер, на 10 юни от 20 часа, в която излъчваме камерни и оперни записи на Биргит Нилсон в творби от Рихард Вагнер, Рихард Щраус, Жан Сибелиус, Карл Мария фон Вебер.

Действащи лица и изпълнители в операта "Оберон" от Карл фон Вебер:
• Оберон, цар на елфите (тенор) – Доналд Гроуб
• Титания, негова жена – без пеене
• Пук, прислужник на царя (мецосопран) – Марга Шимл
• Хюон, рицар от Бордо (тенор) – Пласидо Доминго
• Шеразмин, негов оръженосец (баритон) – Херман Прай
• Харун ал Рашид, халиф на Багдад – без пеене
• Реция, негова дъщеря (сопран) – Биргит Нилсон
• Фатиме, нейна робиня (мецосопран) – Юлия Хамари
• Карл Велики – без пеене
Говорни роли:
• Бабекан, персийски принц
• Алманзор, принц на Тунис
• Рошана, негова жена
• Надине, робиня на Рошана
• Абдала, морски пират
Хор и симфоничен оркестър на Баварското радио. Диригент Рафаел Кубелик.

Снимки: birgitnilssonprize.org
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Django Festival Allstars - Viens Chez Django

Простите неща

"Джаз плюс" на 20 септември започва с поредното честване на Джанго ("Douce ambiance" – "Viens chez Django"). Продължението е с Ана Луна и част от проекта ѝ "Аржентина целува Средиземноморието", където заглавието предопределя темите, част от танго класиките, но и авторски пиеси на Мерседес Соса, като песента ѝ за простите неща.  Финалът е с двама..

публикувано на 20.09.23 в 11:10

Иван Линс: Сърцето ми говори

Бразилската легенда Иван Линс (роден 1945 г., вокалист, пианист и носител на четири "Латино Грами" награди), представя новия си албум "My Heart Speaks", пуснат в продажба от 15 септември 2023 г. В него един от най-уважаваните и изпълнявани бразилски композитори в света си партнира с 91-членния Симфоничен оркестър на Тбилиси (Грузия), емблематичните..

публикувано на 20.09.23 в 10:30

Есенно издание на XIV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

Концерти от най-висока класа превръщат Пловдив в притегателно място по време на есенното издание на форума "Дни на музиката в Балабановата къща", носител на сертификат за качество "Европейски фестивал" от Европейската фестивална асоциация, на награда "Музикален проект на годината". Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, са поканили..

публикувано на 20.09.23 в 08:35

85 години от рождението на Антон Диков

На 19 и 26 септември 2023 г. от 19.30 часа в две поредни издания предаването "Студио музика" на програма "Христо Ботев" отдава почит към личността и делото на един от най-ярките български музиканти от втората половина на отминалото столетие. Това е изпълнителят, педагогът, активно концертиращ артист и не на последно място човек с активна гражданска..

публикувано на 19.09.23 в 10:24
Бароковият инструментален състав Les Ombres

Хендел и Пърсел в изпълнения от Монпелие

Концерт на хора Les Elements и бароковия инструментален състав Les Ombres представяме в предаването "Музика хисторика" благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия. Записът е осъществен на 22 юни 2022 г. по време на фестивала на Френското радио в Монпелие и под ръководството на Жоел Сююбиет ансамблите подреждат програма със заглавие..

публикувано на 19.09.23 в 08:35