Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Портрет на Луната в черно" от Misha Mar

"Портрет на Луната в черно" очаква своите зрители в атриума на "Квадрат 500". Автор на композицията е Михаела Михайлова, която тази година издаде и първата си фотокнига "MAR".

Художничката рисува портрета в продължение на повече от месец и чрез него представя осемте фази на Луната в черно и бяло. Самата тема обаче изследва в детайли от години. Същите тези детайли са видими и по повърхността на създадената от нея композиция.

Според Мартин Косташки, куратор и уредник на Националната галерия, Misha Mar, както всъщност е известна Михаела Михайлова, до някаква степен дори е обсебена от небесното тяло, което изобразява. С голям интерес и внимание тя всъщност се обяснява в любов на Луната. Техниката, която използва, е смесена и представлява интерес за зрителите.


Самата Михаела предизвиква любопитство като творец. Тя завършва "Иконопис" в Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив, а след това получава бакалавърска степен по "Живопис" в Националната художествената академия. През 2014-а отново там се дипломира и като магистър по "Фотография".

Портретът ѝ говори колкото за осемте лица на Луната, толкова и за Михаела като художник. В композицията ѝ, която ще бъде част от атриума на "Квадрат 500" до май 2024-та, пълният лунен цикъл "изгрява" на "Стената" в скулптурната градина.

"Стената" е монументално съоръжение, издигнато в обособено в сърцето на "Квадрат 500" пространство, което си поставя за цел в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.

Проектът на Националната галерия започва през 2020 година, а Misha Mar е четвъртият артист, който участва в него. Преди това публиката имаше възможност да види работата на Николай Петров – GLOW, Алекси Иванов и BILOS.


"Стената" се осъществява с подкрепата на фондация "Лъчезар Цоцорков"
и възниква както от необходимост, така и от желание графити артистите и авторите на стенописи у нас да достигнат до по-широка публика.

С времето скулптурната градина на "Квадрат 500" се превърна в артистично пространство, което дава сцена на различни изкуства. Те често си взаимодействат и правят публиката съпричастна. Например по време на всеки един от нарисуваните на "Стената" проекти посетителите на галерията получават възможност да наблюдават работния процес, а в някои от случаите и да вземат участие в него.

А как възприемаме Луната и променя ли портретът на Михаела Михайлова представата ни за нея?

Мартин Косташки разказва в звуковия файл.

Снимки: Борислав Чернев / Национална галерия
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53