Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

TANGOMACHINE вече и под формата на филм

За тангото като вечност разказват Ивайло Александров и Габриела Панчева от LAOKOONTANGO

TANGOMACHINE
Снимка: "Сфумато"

Театрална работилница "Сфумато" ще излъчи пълната филмова версия на авторския танцов танго-спектакъл "TANGOMACHINE" – на 13 юли от 19:00 часа. Уникален не само за България, но и за света, той изследва в дълбочина естетиката на аржентинското танго, неговата история и еволюция. Целият спектакъл се изгражда върху взаимоотношенията между мъжа и жената. Танците в него отразяват различните периоди от житейския път на една връзка, а тангото служи като учебник по живот.

С "TANGOMACHINE" Ивайло Александров и Габриела Панчева от LAOKOONTANGO, автори, хореографи и изпълнители, изразяват величието на танца. За тях тангото не е просто национална култура на Аржентина или социален танц, който се танцува по т.нар. "милонги", а една истинска естетическа революция. Затова в спектакъла си те обединяват елегантността на класическото танго с екстравагантността на Tango Nuevo – тангото на младите, за да покажат безграничността на танца.

След 25 изиграни спектакъла идеята за тази безграничност достига дори нови измерения, защото пълната филмова версия на танцовия танго-спектакъл ще надскочи мимолетността на театралното изкуство и ще го превърне във вечност.

Във филма са използват всички възможности, които предоставя окото на камерата – зрителят може да види мащабността, но и да се затвори в детайлите. Заснет от девет гледни точки с шест камери, той показва всеки компонент от танца, Знаците могат да бъдат разчетени, а магията на действието – усетена. Камерите танцуват заедно с Ивайло Александров и Габриела Панчева.

"Тангото е изключителна емоция, така че, ако човек иска да се чувства жив, да изпита нещо в този забързан свят, който го обстрелва с какви ли не неприятни неща, танго и танцът могат да му донесат красота в този ден и да се потопят в един различен свят – малко по-красив и хармоничен", казва Габриела по повод филмовата версия на "TANGOMACHINE".

По нейни думи човек се развива чрез танца и в живота, а взаимоотношенията все повече се заздравят.

Ивайло Александров обяснява това, като съпоставя тангото и идеята на спектакъла с даоизма и неговите притчи:

"Липсва ни хармонията, която е необходима, за да полетим в крайна сметка. Нещата трябва да бъдат оставени да бъдат такива, каквито са създадени от природата. Танго е един от шедьоврите на тази природа. Той е създаден по някакъв начин от менталността на живи хора, но тези живи хора са търсили дао. Те са търсили хармонията в душите между двама души, за да може тази хармония да бъде изразена посредством танца. Танго е това – хармония и величие. Дао."

Тангото е алтернатива на всяко сценично действие – в хореографско отношение, в музикалната история, значимо е и не спира да търпи развитие. Има и екранна история, за която филмовата версия на "TANGOMACHINE“ по един или друг начин ще допринесе. Хората, които са му се посветили, не спират да изследват изразните му средства и да спомагат за революцията му.

"Тангото не стои не едно място, то се развива перманентно. Точно това е причината, поради която създадохме "TANGOMACHINE". Това е причината, поради която решихме да покажем не просто нашата версия на тангото, а да покажем на какво е способен един хореограф, танцьор и изпълнител благодарение на естетиката и технологията на тангото. Тази технология е безкрайна, тя е необятна като океан. В нея можеш да твориш по какъвто начин искаш, с когото искаш, където искаш и каквото искаш. Винаги можеш да създаваш "TANGOMACHINE", казва Ивайло Александров.

В "Артефир" той за първи път каза, че "TANGOMACHINE“ всъщност е замислен като част от трилогия:

"Ще бъде още по-пищно, по-занимателно, по-впечатлително и сензационно. Живеем в XXI век, така че ще си позволим лукса да използваме всички технологии, които векът ни позволява. Освен киното, което вече е част от естетиката на "TANGOMACHINE".

Ивайло Александров и Габриела Панчева играят спектакъла за първи път преди три години. Благодарни са на Театрална работилница "Сфумато", която е с тях през целия път – от създаването на "TANGOMACHINE“ и превръщането му в нещо много "сфуматофско" до филмовата версия на танго-спектакъла; както и на патрона им – Посолството на Аржентина в България.

Освен филмова премира на Ивайло и Габриела от LAOKOONTANGO им предстои дългосрочно пътуване в меката на тангото. Там, където то е национална култура и има своите извънвремеви и метафизични измерения. Ще пътуват до Буенос Айрес и Монтевидео и са готови за цялата неизвестност, която ги очаква.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – Театрална работилница "Сфумато"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят"

От 6 до 8 октомврив София, Долна Баня и Ботевград ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета".  Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия.  Участници във фестивала са четири момчешки формации:..

публикувано на 04.10.23 в 17:52

Фестивал събира за тринайсети път млади театрали в Ловеч

От 2 до 6 октомври Ловеч е домакин на традиционния фестивал "Младите в театъра". Домакин и организатор на театралния форум, който води началото си през 80-те години на миналия век, е Драматичният театър в града. По традиция фестивалът беше открит с представление на домакините. Тази година това е премиерният спектакъл "Звездното дете" по..

публикувано на 04.10.23 в 16:11

Необикновеният живот на Пол Нюман

Холивудският актьор Пол Нюман приема мемоарите си като жест към потомството. Книгата, наречена "Необикновеният живот на един обикновен човек", е подготвяна дълго от неговия близък семеен приятел Стюарт Стърн, но след поредица от събития в крайна сметка излиза доста години след смъртта на Нюман. Актьор, режисьор, автомобилен състезател, 10 пъти..

публикувано на 04.10.23 в 15:05

Калина Богоева – отдадена на красотата

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура. Творческа вечер на..

публикувано на 04.10.23 в 13:10

Панорама на Апостол Карамитев в кино "Влайкова"

По случай 100 години от рождението на великия артист Апостол Карамитев кино "Влайкова" ще прожектира 8 от най-хубавите филми с неговото знаково участие.  На 16-и октомври 2023 г. (понеделник) от 18.30 ч. ще можете да гледате само в кино "Влайкова" новата документална лента на БНТ1 от рубриката "БНТ Представя", посветена на актьора "Апостол – силата на..

публикувано на 04.10.23 в 11:13