Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Дина Стоев – за пресечните точки между живописта и наратива

22
Снимка: sbh.bg

В галерия "Райко Алексиев", към Съюза на българските художници се представя втората мащабна самостоятелна изложба – живопис на Дина Стоев, озаглавена "Глава I", като първият проект , обхващащ по скорошни  произведения. Тези платна от последните години развиват във времето позицията на Дина Стоев за пресечните точки на живописта и наратива. И както определя изкуствоведката Стефка Цанева, "в тези платна можем да търсим личния опит, интимните размисли и субективното преживяване на света, без да го възприемаме като автобиографична… В живописта на Дина Стоев е комбинирано реалистичното с фантастичното. Той майсторски рисува персонажите си, придавайки им необикновена пластичност и душевност".


Друг важен момент са размерите на платната на Дина Стоев – всичките са между 2.50 и 3 метра. Всяка от тях има добре намислено заглавие, като подход към творбата "Лувърът е празен", "Прилив", "Отлив", "Засада", "Диверсия", "Затъмнение", "Миотония" и др. Студент на големия наш художник проф. Андрей Даниел, Дина Стоев е от младите активно работещи артисти, създаващи истинска съвременна живопис.


В минутите, когато картините на Дина Стоев очакваха своето "въздигане" по стените на галерия "Райко Алексиев" направихме това интервю за този личен, интересно развиващ се свят на един млад артист:

Изложбата може да бъде видяна до 29 юли 2023 г.

Снимки – СБХ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42