Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Захариев, НБТ: Август може да подобри сезона, но месец не стига

| обновено на 28.07.23 в 12:48
Снимка: БГНЕС-архив

В предаването "Нашият ден", Мартин Захариев, зам. -председател на Националния борд по туризъм (НБТ), споделя своите възгледи относно текущото състояние на българския туризъм и предстоящите предизвикателства.

По думите на Захариев, очакванията за туристическия сезон не са в съответствие със записаните исторически рекорди през 2019 година, когато България посрещнала над 9 млн. чуждестранни туристи.

Изключително важен фактор, които също влияят на сравнителния анализ, е свързан със Системата за единна туристическа информация, която започна да функционира към края на 2019 година. Преди това данните, използвани от правителството и сектора, се основаваха на непълни и методологически неточни данни от Националния статистически институт.

По неговите думи ситуацията с плажовете и ниската запълняемост на хотелите към настоящия момент не предоставят основание за оптимизъм. В сравнение с други държави, като Гърция и Хърватска, които отчитат ръст от над 20%, България не успява да постигне подобни показатели. Новите хитове на пазара, като Албания и Черна Гора, също отбелязват значителен ръст в туристическия сектор.

За да се подобри положението, Захариев изтъква необходимостта от коректност и актуализация на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 година. Според него, този документ е основополагащ за определяне на “рамката, темпото и методите на финансиране на туризма“. Според него сегашната стратегия, приета през 2018 година, не отразява новите предизвикателства като пандемията от коронавирус и дигитализацията, които съответствено засягат позиционирането на "Бранд България" на световната туристическа карта.

Захариев изразява недоволство от финансирането на задачите в Министерството на туризма и от “липсата на административен и креативен капацитет за справяне с текущите предизвикателства“. Той споделя, че са отправени предложения и мнения от организации в бранша, но половината от предложените приоритети не са били взети под внимание във вече приетата управленска програма на Министерския съвет.

“Ние изразихме многократно, визирам 5-6 много мощни организации, които имат висока степен на представителност, с нарочно писмо от 13 страници сме дали нашите управленски виждания и приоритети за текущия мандат към министър-председателят Денков, към финансовия министър Василев и в отговор на това, преди дни видяхме вече приетата управленска програма на Министерски съвет, където от 10-те ключови точки, които сме извели като приоритет, са намерили място половината“, посочва той.

В заключение, Мартин Захариев изтъква, че август може да допринесе за подобрение на туристическия сезон, но един месец няма да бъде достатъчен за постигане на очакваните резултати. Основополагащата стъпка за рестартиране на програмата за управление на туризма трябва да бъде актуализацията на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 година, която да отчита новите реалности и предизвикателства в сектора.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55